27.04.2013

Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO

Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO
Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO
Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO
Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO

Duursporters die trainen om hun grenzen te verleggen - en bijvoorbeeld aan hoogtetraining doen - boeken misschien sneller resultaat als ze supplementen met Rhodiola gebruiken. Die boute uitspraak baseren we op Chinees reageerbuisonderzoek dat is verschenen in de European Journal of Pharmacology. Volgens dat onderzoek stimuleert salidroside, een bestanddeel van Rhodiola, de aanmaak van EPO.

Rhodiola, hypoxia en EPO
Bewoners van Aziatische berggebieden gebruiken extracten van Rhodiola tegen hoogteziekte. [Altern Med Rev. 2001 Jun;6(3):293-302.] Suppletie met enkele honderden milligrammen per dag vermindert volgens handleidingen de tijd die het menselijk lichaam nodig heeft om zich in te stellen op een atmosfeer met weinig zuurstof. In China gebruiken bergbewoners daarvoor vooral extracten van de wortels en knollen van Rhodiola crenulata en extracten van Rhodiola rosea.

In Rhodiolaplanten zitten verbindingen als rosine, rosarine, rosavine en salidroside. De belangrijkste daarvan is misschien salidroside [structuurformule hierboven; de onderste]. Chinese onderzoekers ontdekten de afgelopen jaren in celstudies dat salidroside in bloedcellen [J Ethnopharmacol. 2011 Jan 27;133(2):308-14.] en niercellen [Planta Med. 2011 Jun;77(9):894-9.] de aanmaak van EPO verhoogt.

Studie
In de studie waarover dit stukje gaat keken de Chinezen nog eens goed naar het EPO-effect van het Rhodiolabestanddeel. Ze stopten salidroside in verschillende concentraties in reageerbuizen, samen met menselijke nier- [HEK293T] en levercellen [HepG2]. Ze zagen dat salidroside inderdaad de afgifte van EPO verhoogt.


Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO


Hoe salidroside de EPO-afgifte verhoogde zie je linksonder. Salidroside verhoogt de concentratie van het eiwit HIF-1-alpha in de cellen. Cellen maken HIF-1-alpha aan als ze weinig zuurstof aangevoerd krijgen. HIF-1-alpha prikkelt de nieren om de aanmaak van EPO te verhogen.

Maar hoe verhoogt salidroside de concentratie HIF-1-alpha? Niet door de cellen meer HIF-1-alpha te laten produceren, zie je rechtsonder.


Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO

Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO


Hoe salidroside wel de concentratie van HIF-1-alpha verhoogt zie je hierboven. De verbinding remt de vorming van HIF-1-alpha-hydroxide. Dat is een afbraakproduct van HIF-1-alpha. Salidroside remt kennelijk de enzymen die normaliter HIF-1-alpha omzetten en neutraliseren.

Conclusie
"Besides Rhodiola, salidroside has been isolated at least from two other plants: Cistanche deserticola (Cistanches Herba) and Ligustrum lucidum Ait. (Ligustri Lucidi Fructus)", schrijven de onderzoekers. "Although the aforementioned three herbs contain salidroside as the major ingredient, the medicinal usages of them are rather different. These phenomena show the complexity and rationality of the usage of herbal medicine in China."

Bron:
Eur J Pharmacol. 2012 Mar 15;679(1-3):34-9.

Meer:
Rhodiola rosea verhoogt capaciteit van hartspier in dierstudie (18-11-2012)
Rhodiola rosea trekt weekendsporter sneller over de streep (3-7-2012)
Dus zo werkt Rhodiola rosea (13-12-2010)