Opgeladen: 18-4-2022
Opgeborgen in: Duursportsupplementen, Plantenextracten, Lychees, Cortisolremmers
Translation: Oligonol versus cortisol (19-4-2022)

Oligonol versus cortisol

Intensief trainen is prima, maar elke sessie levert je lichaam ook veel fysieke stress op. Dat zie je aan de stijging van de concentratie van stresshormoon en ontstekingsfactoren in het lichaam. Suppletie met het lychee-extract Oligonol vijlt de scherpste randjes van die stressreactie af.


Oligonol versus cortisol


Studie
In 2010 publiceerden fysiologen van Soonchunhyang University in Zuid-Korea een kleine humane studie, waarin ze 10 mannelijke studenten gedurende 4 weken dagelijks een capsule met 100 milligram Oligonol gaven.

9 studenten in een controlegroep slikten een placebo.

Oligonol is een extract van lychees, dat op de markt wordt gezet door de Japanse Amino Up Chemical Company. We schrijven nu al enkele weken met enige frequentie over Oligonol. Een overzicht van die berichten vind je hier.

Onze interesse is vooral ingegeven door onze verbazing over de hoeveelheid beschikbare wetenschappelijke literatuur over dit product. Er zijn niet zo verschrikkelijk veel bestanddelen van supplementen die zo grondig zijn bestudeerd als Oligonol.

De meeste Oligonolstudies waarover we hebben geschreven kwamen overigens tot stand door sponsoring van Amino Up. Dat is niet geval met het Zuid-Koreaanse onderzoek waarover we het nu hebben. Dat is gefinancierd door de Koreaanse overheid.

Resultaten
Vlak voordat de suppletie begon, bepaalden de onderzoekers de concentratie van het stresshormoon cortisol en een aantal ontstekingseiwitten in het bloed van de studenten. Dat deden ze op de laatste dag van de suppletieperiode nogmaals.

Op die dag moesten de studenten 60 minuten hardlopen op een treadmill met een intensiteit van 75 procent van de maximale zuurstofopname. Vlak voor en na de sessie namen de onderzoekers weer bloedmonsters af.

Suppletie met Oligonol verlaagde zowel in rust als vlak na fysieke inspanning de concentratie cortisol en die van de gemeten ontstekingsfactoren.


Oligonol versus cortisol


Oligonol versus cortisol


De onderzoekers keken ook naar de witte bloedcellen, maar zagen geen effect van suppletie.

Bron:
Nutr Res Pract. 2010 Jun;4(3):203-7.

Meer:
Lychees voor minder buikvet (8-4-2022)
Oligonol, het lychee-supplement dat beschermt tegen hartaanvallen (30-3-2022)
Oligonol | Een anabool supplement op basis van lychees (24-3-2022)


Spinazie bestrijdt stress, remt stresshormoon MSM voor sporters | MSM is een cortisolblokker Magnesium verlaagt cortisolspiegel

Spinazie bestrijdt stress, remt stresshormoon
Spinazie vermindert de schadelijke psychologische en hormonale effecten van chronische stress.

MSM voor sporters | MSM is een cortisolblokker
MSM beschermt spieren tijdens fysieke inspanning, berichtten we al een aantal keren. Dankzij een reageerbuisstudie die Koreaanse onderzoekers van Konkuk University publiceerden in Experimental and Therapeutic Medicine snappen we een beetje beter hoe.

Magnesium verlaagt cortisolspiegel
Als je via reguliere voeding of supplementen veel magnesium binnenkrijgt, kun je de concentratie van anabole hormonen als IGF-1 en testosteron verhogen. Maar daar houden de hormonale positieve effecten van magnesium niet op.