Opgeladen: 18-4-2021
Opgeborgen in: Cortisolremmers, Depressie
Translation: Spinach fights stress, inhibits stress hormone (19-4-2021)

Spinazie bestrijdt stress, remt stresshormoon

Spinazie vermindert de schadelijke psychologische en hormonale effecten van chronische stress. Koreaanse anti-verouderingsonderzoekers van Gyeongsang National University School of Medicine komen tot die conclusie in een dierstudie die is verschenen in de Journal of Clinical Medicine.


Spinazie bestrijdt stress, remt stresshormoon


Studie
De onderzoekers imiteerden de effecten van chronische ernstige stress in dierproeven die 15 dagen duurden. De onderzoekers stopten muizen dagelijks twee uur in een kokertje waarin de proefdieren niet konden bewegen [STR]. Voor muizen is dat een aanmerkelijke stressprikkel, die de afgifte van stresshormoon corticosteron verhoogt.

Corticosteron is bij muizen wat bij mensen cortisol is.

Een deel van de muizen kreeg standaardvoer zonder toevoegingen [ND]. Dat was de controlegroep.

Andere groepen muizen kregen spinazie-extracten. De Taiwanezen experimenten met gevriesdroogd spinaziepoeder [FP], een alcoholextract van spinazie [EE] en een spinazie-extract op waterbasis [WE].

We gaan in dit bericht vooral in op de effecten van het gevriesdroogde spinaziepoeder. Die waren het interessantste. Bovendien is dat poeder als supplement of superfood verkrijgbaar. Als de muizen in de spinaziepoedergroep volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 6-9 gram spinaziepoeder geconsumeerd.

Resultaten
Spinaziepoeder had geen significant effect op het lichaamsgewicht of de voedselinname, maar verlaagde wel de concentratie corticosteron in het bloed van de muizen.


Spinazie bestrijdt stress, remt stresshormoon


Tijdens het experiment hingen de onderzoekers de muizen gedurende 6 minuten op hun staart, en bepaalden hoelang de dieren inactief bengelden [immobile duration]. Als muizen depressief zijn - in dit geval door een overmaat aan stressprikkels - bewegen ze niet en hangen ze alleen maar. Is dat niet het geval, dan slingeren ze heen en weer en proberen ze te ontsnappen.

Je ziet in de figuur linksonder dat spinaziepoeder de immobile duration verkortte.

CTL = muizen die geen stressprikkels kregen; STR = muizen die de onderzoekers in een kokertje hadden vastgezet.


Spinazie bestrijdt stress, remt stresshormoon


In een andere proef bepaalden de onderzoekers of de muizen suikerwater konden waarderen [sucrose preference]. Depressieve muizen verliezen hun sweet tooth, mentaal gezonde muizen niet. Je ziet hierboven dat spinazie ook dat aspect van depressie verzachtte.

Mechanisme
In de medial prefrontal cortex van de muizen verlaagde de stressprikkel de concentratie van de aminozuren glutamine [Glu] en glutaminezuur [Gln]. Spinazie-extract voorkwam dat. De onderzoekers vermoeden dat dit effect de stressremmende werking van spinazie verklaart.


Spinazie bestrijdt stress, remt stresshormoon


Bron:
J Clin Med. 2018 Oct 31;7(11):406.

Meer:
Eet spinazie en leef langer (21-9-2019)
Sporters presteren beter na zes dagen spinazie eten (1-10-2016)
Spinazie net zo interessant voor sporters als rode bieten (15-5-2016)
Spinazie verjongt oude hersenen (29-7-2002)


Quercetine voorkomt dat stresshormoon spiercellen afbreekt Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag

Quercetine voorkomt dat stresshormoon spiercellen afbreekt
Dat blijkt uit een in vitro-studie die Taiwanese farmacologen van Kaohsiung Medical University publiceerden in Molecules.

Natuurlijke omgeving verlaagt cortisolspiegel
Last van stress? Ga de natuur in. Hoe langer je verblijft in een natuurlijke en groene omgeving, hoe verder je cortisolspiegel zakt.

Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag
Hoe diep stressoren er bij jou inhakken, hangt waarschijnlijk mede af van je inname van omega-3- of omega-6-vetzuren.