Opgeladen: 21-8-2016
Opgeborgen in: Cortisolremmers, Noten, Chia, Omega-3-vetzuren
Translation: Stress? Walnuts and chia keep cortisol levels low (16-12-2016)

Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag

Tijdens perioden van psychologische of sociale stress sloopt het hormoon cortisol je lichaam. Daarover hoeven we je niets te vertellen. Hoe diep gedoe op je werk of gesodemieter in je relatie (we noemen maar wat stressoren) er bij jou inhakken, hangt waarschijnlijk af van de vetzuursamenstelling van je dieet. Krijg je relatief veel omega-3- of omega-6-vetzuren binnen, dan blijft de schade mogelijk binnen de perken. Dat ontdekten biologen van de universiteit van Wenen.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met cavia's, die eerst 20 dagen alleen in een kooi zaten en vervolgens drie dagen moesten doorbrengen in een kooi met andere dieren. Dat veroorzaakt bij cavia's stress en een stijging van de cortisolspiegel.

Sommige dieren kregen standaardvoer. Dat was de controlegroep.

Een experimentele groep kreeg naast het standaardvoer elke dag pinda's die vooral enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevatten. Een tweede groep kreeg chia, waar relatief veel omega-3-vetzuren in zitten, en een derde groep kreeg walnoten. Walnoten zijn een goede bron van omega-6-vetzuren.

Het humane equivalent van de doses die de onderzoekers gebruikten was ongeveer 7-10 gram per dag.

Resultaten
Gedurende de dagen dat de cavia's moesten doorbrengen in een kooi met andere dieren was hun cortisolspiegel verhoogd.


Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag


Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laagDe totale hoeveelheid cortisol die de cavia's tijdens het experiment aanmaakten werd meebepaald door de vetzuren in hun dieet. De suppletie met chia en walnoot verminderde de cortisolproductie, maar de suppletie met pinda's had geen effect.

Tijdens sociale stress bewegen cavia's minder. De onderzoekers zagen dat ook in dit experiment. De suppletie walnoten hief de afname van de locomotor activity echter op. Het positieve effect van chia was net niet statistisch significant.


Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laagDe blootstelling aan stress verminderde de concentratie omega-3-vetzuren in het bloed van de proefdieren in de chia-groep. Stress en een hoge cortisolspiegel gaan kennelijk ten koste van de omega-3-vetzuren in het lichaam.

Hoewel volgens hun onderzoeksresultaten zowel omega-3- als omega-6-vetzuren de cortisolspiegel verlagen en stress verminderen, suggereert de afname van de omega-3-spiegel door stress dat het lichaam beide soorten meervoudige onverzadigde vetzuren nodig heeft.

Conclusie
"We finally conclude that dietary supplements high in poly unsaturated fatty acids can play a positive role in modulating behavioral and physiological stress responses in a social environment, and glucocorticoids may affect the plasma n-3 and n-6 fatty acid status, indicating an interaction of unsaturated fatty acids and [...] stress in guinea pigs", schrijven de onderzoekers.

Bron:
PLoS One. 2014 Dec 31;9(12):e116292.

Meer:
Een capsule visolie per dag verlaagt de cortisolspiegel (4-8-2016)
Cordyceps sinensis en Ganoderma lucidum beschermen minder fitte sporters tegen overmaat aan cortisol (8-7-2015)
Groene thee remt aanmaak cortisol (17-2-2015)


Visolie vermindert examenstress en verlaagt cortisolspiegel
Humane studie. Studdenten tijdens de examenperiode fungeerden als proefpersoon.

Horny Goat Weed remt cortisol
Aziatische dierstudie.

Cortisol remmen met kersen
Dierstudie. Effect is waarschijnlijk het werk van serotonine, 5-HTP en tryptofaan in kersen.