Opgepoetst: 14-11-2019
Opgeladen: 24-7-2012
Opgeborgen in: Kersen, Cortisolblokkers, Plantaardige extracten
Translation: Inhibit cortisol with cherries (15-9-2012)

Cortisol remmen met kersen

Cortisol remmen met kersen
Veroudering gaat samen met een gestage verhoging van het stresshormoon cortisol. Daarom voelen oudere mensen zich vaak minder goed dan toen ze jong waren. Maar niet als ze elke dag een kleine veertig kersen eten - of een equivalent daarvan binnenkrijgen in de vorm van een supplement. Dat schrijven onderzoekers van de University of Extremadura in Experimental Gerontology.

Kersen
Kersen zijn een uitstekende bron van fenolen die volgens legio positieve gezondheidseffecten hebben. Daarom hebben makers van super-foods bovengemiddeld veel interesse in producten op basis van kersen die bijvoorbeeld de slaap verbeteren of de spierafbraak na een krachttraining of een duurinspanning verminderen.

Studie

Onderzoekers van de University of Extremadura gaven proefpersonen vijf dagen achtereen 2 keer per dag een equivalent van 18 kersen. Als je het precies wilt weten: de Spanjaarden gebruikten een gepatenteerd extract van kersen uit Jerte Valley, dat per dosis 1580 mg fenolen leverde, plus 2 mg tryptofaan, 27 nanogram serotonine en 16 nanogram melatonine. Een andere keer kregen de proefpersonen vijf dagen lang een placebo.

In totaal gebruikten de Spanjaarden 30 proefpersonen. Daarvan waren 10 20-30 jaar (Young), 10 35-55 jaar (Middle-Aged) en nog eens 10 65-85 jaar (Old).

Resultaten
Tijdens de suppletiedagen zakte bij de proefpersonen de hoeveelheid cortisol in de urine, vertelt de figuur hieronder.


Cortisol remmen met kersen


Cortisol remmen met kersen


De jonge proefpersonen merkten weinig van de suppletie, de Middle-Aged- en de Old-groepen wel. Bij hen verminderden de Trait- en State Anxiety Scores. Zeg maar: de kersensuppletie maakte ze minder nerveus, bezorgd en gespannen.

De proefpersonen maakten door de suppletie ook meer serotonine aan. De figuren hieronder betreffen de Middle-Aged- en de Old-groepen wel, maar de figuur van de Young-groep is niet wezenlijk anders.


Cortisol remmen met kersen


Verklaring
De onderzoeksuitkomsten sporen met de huidige kennis over stress. Die stelt dat hoe stressprikkels uitwerken op het organisme afhankelijk is van de concentratie neurotransmitters in de hersenen. Maken de hersenen weinig serotonine aan tijdens de stressprikkels, dan neemt de aanmaak van cortisol toe. Hoe meer serotonine de hersenen aanmaken, hoe minder de cortisolspiegel stijgt als gevolg van stressprikkels.

Bron:
Exp Gerontol. 2012 Aug;47(8):573-80.

Meer:
Aankomen met kersendieet: meer spiermassa, minder vet (27-10-2011)
Beter slapen door kersen (7-10-2010)
Kersensap versnelt herstelt spieren na marathon (31-10-2009)


Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag

Tai Chi als levensstijl: minder cortisol, meer DHEA

Granaatappel vermindert cortisolspiegel met een derde

Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag
Hoe diep gedoe op je werk of gesodemieter in je relatie (we noemen maar wat stressoren) er bij jou inhakken, hangt waarschijnlijk af van de vetzuursamenstelling van je dieet.

Tai Chi als levensstijl: minder cortisol, meer DHEA
De beoefening van de Chinese bewegingskunst Tai Chi verhoogt volgens deze humane studie de concentratie DHEA in het lichaam, en verlaagt tegelijkertijd de concentratie cortisol.

Granaatappel vermindert cortisolspiegel met een derde
Granaatappel verlaagt de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in het lichaam. Daardoor neemt de gevoeligheid voor insuline toe en zakt de bloeddruk, melden Engelse onderzoekers