Opgepoetst: 30-4-2021
Opgeladen: 4-10-2011
Opgeborgen in: Vitamine K, Vitamines, Suppletie voor meer testosteron
Translation: More vitamin K2, more testosterone (8-11-2011)

Meer vitamine K2, meer testosteron

De lijst supplementen die misschien de aanmaak van testosteron verhogen is weer wat langer geworden. Volgens voedingswetenschappers van Tohoku University in Japan maken mannelijke ratten meer testosteron aan door voer met veel vitamine K2.

Vitamine K
Je hebt twee vormen van vitamine K: het plantaardige vitamine K1 [phylloquinone] in groene groenten zoals erwten, broccoli en spinazie, en het dierlijke K2 [menaquinone]. Het verschil tussen beide vormen zit hem in de 'staart' van prenyleenheden die je wel vindt bij K2 en niet bij K1.

Een variant met vier extra prenyleenheden [MK-4] zit in vlees en eieren, in kaas en kwark zitten versies van vitamine K2 met zeven, acht en negen prenyleenheden [MK-7, MK-8 en MK-9]. In gefermenteerde sojaproducten als natto zit een K2 met zeven prenyleenheden.


Meer vitamine K2, meer testosteron


We hebben K2 nodig om vitale enzymen te laten werken. Daarbij zitten enzymen die stollingsfactoren aanmaken, enzymen die calcium vastleggen in de botten - maar waarschijnlijk doet vitamine K nog veel meer. Het Japanse onderzoek moest meer leren over de nog onbekende functies van vitamine K2.

Studie

De onderzoekers gaven de ene groep proefdieren 5 weken lang voer met weinig vitamine MK-4 - per kilo lichaamsgewicht 0.75 milligram - en de andere voer met veel vitamine MK-4 - per kilo 75 milligram.

Studie
Gedurende het experiment nam in groep die veel MK-4 binnenkreeg de testosteronspiegel en de concentratie testosteron in de testes toe. De vitamine had geen effect op de spiegel van LH, het hypofysehormoon dat in de testes de productie van testosteron stimuleert.


Meer vitamine K2, meer testosteron


Meer vitamine K2, meer testosteron


Meer vitamine K2, meer testosteron


In de testes zorgde het voer met veel vitamine K voor een verhoogde activiteit van de enzymen PKA en CREB. Daardoor werd waarschijnlijk het enzym CYP11A actiever. Dat zorgt voor de synthese van testosteron.

Toen de onderzoekers hun proeven herhaalden met vitamine K1 was er nauwelijks sprake van een testosteronverhogend effect.

Conclusie
Een dieet met veel vitamine MK-4 "may contribute to the reduced risk of age-related diseases by promoting increased testosterone production in the testis", schrijven de onderzoekers.

De Japanners laten vallen dat ze ook proeven hebben gedaan met geranylgeraniol, "a side chain structure of MK-4". Ook die verbinding en analogen daarvan verhoogden in celstudies de aanmaak van testosteron.

Meer over dat onderzoek lees je hier.

Bron:
Lipids Health Dis. 2011 Sep 13;10:158.

Meer:
Te lage inname vitamine K verhoogt bij 1 op de 3 mensen de kans op overlijden (13-12-2017)
Dieet met weinig vitamine K1 maakt kniegewricht kwetsbaar voor artrose (15-3-2015)
Je leeft langer als er veel vitamine K in je voeding zit (9-5-2014)


Laos voor meer testosteron Thee van dadelpitten voor meer testosteron Paardenbloem + rooibos = meer testosteron

Laos voor meer testosteron
In elke supermarkt of toko ligt laos, een poeder dat is gemaakt van de wortels van de Aziatische plant Alpinia galangal.

Thee van dadelpitten voor meer testosteron
Als je dadels eet, gooi je de pitten weg. Nogal wiedes, want je bijt er je tanden op stuk, maar ook een beetje zonde.

Paardenbloem + rooibos = meer testosteron
Volgens een Zuid-Koreaanse reageerbuisstudie produceren testescellen door blootstelling aan een extract van de gewone paardenbloem meer testosteron.