Opgeladen: 8-2-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Supplementen & testosteron
Translation: Date palm seed tea increases testosterone levels (9-2-2021)

Thee van dadelpitten voor meer testosteron

Thee van dadelpitten voor meer testosteron
Als je dadels eet, gooi je de pitten weg. Nogal wiedes, want je bijt er je tanden op stuk, maar ook een beetje zonde. In die dadelpitten zitten stoffen die de testosteronspiegel verhogen, ontdekten onderzoekers van Sadat City University in Egypte. Thee van gemalen dadelpitten heeft volgens hun dierstudies een aanmerkelijke testosteronverhogende werking.

Studie
Sahar Hassan Orabia en Sherif Mohamed Shawkyb experimenteerden met 2 groepen labratten. Gedurende 2 maanden gaven ze de dieren in de controlegroep standaardvoer, en de dieren in de experimentele groep naast hun standaardvoer ook dagelijks een extract van dadelpitten op waterbasis.

Ze maakten dus dadelpitthee. Hoe precies, dat zie je hieronder. Klik op de tekst voor een grotere versie.


Thee van dadelpitten voor meer testosteron


Als je de doses die de onderzoekers aan hun proefdieren gaven omrekent naar mensen, kom je op een dosis van 20-25 milliliter dadelpitthee per dag. Dat is iets meer dan een half borrelglaasje.

Resultaten
Suppletie met dadelpitthee verhoogde de testosteronspiegel met 39 procent, en de concentratie hemoglobine in met 21 procent. De concentratie van antioxidante enzymen in de testes nam toe. Dat is vermoedelijk het mechanisme achter de stijging van de testosteronspiegel.


Thee van dadelpitten voor meer testosteron


Thee van dadelpitten voor meer testosteron


Voor zover de Egyptenaren dat konden nagaan, had dadelpitthee geen bijwerkingen. De concentratie creatinine in het bloed van de dieren daalde door suppletie. Dat suggereert dat de nieren een beetje beter gingen functioneren.


Thee van dadelpitten voor meer testosteron


Thee van dadelpitten voor meer testosteron


De concentratie van het leverenzym ALT daalde in de experimentele groep. Dat suggereert dat de dadelpitthee de lever gezonder maakte.


Thee van dadelpitten voor meer testosteron


Slot
De uitkomsten van het Egyptische onderzoek zijn conform het Chinese onderzoek waarover we een paar weken schreven. Daarin verhoogden pollen van dadelpalmen de testosteronspiegel.

Welke stoffen in dadelpollen en dadelpitten het pro-androgene en pro-anabole effect veroorzaken? Dat weten we niet.

Bron:
IJSBAR. 2014;17(1):137-47.

Meer:
Pollen van dadelpalm verhogen testosteronspiegel (24-1-2021)


Dierstudie | Thijmolie verhoogt testosteronspiegel Cysteine-sulfoxides in uien zorgen voor meer testosteron Laos voor meer testosteron

Dierstudie | Thijmolie verhoogt testosteronspiegel
Het humane equivalent van de doses die Egyptische onderzoekers aan konijnen gaven is gelijk aan wat je vindt in supplementen met thijmolie.

Cysteïne-sulfoxides in uien zorgen voor meer testosteron
De voorbije jaren hebben we meer dan eens geschreven over het curieuze vermogen van uien om de testosteronspiegel te verhogen.

Laos voor meer testosteron
Alpinia galanga is verwant aan gember en kurkuma. En net als gember en kurkuma...