Opgeladen: 9-4-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Hart & bloedvaten, Insuline & glucose
Translation: More irisin (and much healthier) due to green cardamom oil (10-4-2021)

Meer irisine (en stukken gezonder) door groene kardamom-olie

Meer irisine (en stukken gezonder) door groene kardamom-olie
Een supplement met de olie van groene kardamom [in het Latijn Elettaria cardamomum] verhoogt de concentratie van het door spieren afgegeven longevity-hormoon irisine. Het effect is zo sterk dat groene kardamom-olie dikke mensen met leververvetting stukken gezonder kan maken.

Studie
Milad Daneshi-Maskooni, een voedingswetenschapper van Tehran University, experimenteerde met een kleine negentig dikke proefpersonen met een vervette lever. Gedurende 3 maanden slikte de helft daarvan drie keer per dag een placebo, terwijl de andere helft capsules met groene kardamom-olie kreeg.

De proefpersonen in de experimentele groep gebruikten 3 keer per dag [bij het ontbijt, de lunch en het avondeten] 1 gram olie uit de groene kardamom. Dat kwam dus neer op 3 gram per dag.

De onderzoekers gebruikten een olie die voor 41% bestond uit alfa-terpinyl-acetaat en voor 30% bestond uit 1,8-cineol.


Meer irisine (en stukken gezonder) door groene kardamom-olie


Resultaten
Hoewel de doseringen die Daneshi-Maskooni gebruikte niet voor de poes waren, had het supplement geen noemenswaardige bijwerkingen.

Suppletie verbeterde de gezondheid van de proefpersonen. In de experimentele groep zakte de spiegel van het 'slechte cholesterol' LDL. De spiegel van het 'goede cholesterol' HDL steeg met een fikse 22 procent. De HOMA-IR, een score voor de insulineongevoeligheid, verminderde met een indrukwekkende 33 procent.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Meer irisine (en stukken gezonder) door groene kardamom-olie


Opvallend was ook de concentratie irisine in het bloed van de experimentele groep. Die steeg met 36 procent. Zou groene kardamom-olie via irisine al die fraaie effecten op de cholesterol- en insulinehuishoudingen hebben veroorzaakt? Als je de literatuur kent, ben je geneigd die vraag met 'ja' te beantwoorden.

Irisine en de lever
Niet-alcoholisch leververvetting [nonalcoholic fatty liver disease, afgekort tot NAFLD] ontstaat als de lever door een overmaat aan koolhydraten vet gaat aanmaken, en dat overtollige vet opslaat in het orgaan zelf. Dat proces gaat gepaard met een verslechtering van de cholesterolhuishouding en een afname van gevoeligheid voor insuline.

Wat helpt tegen NAFLD is lichaamsbeweging. [Gene Expr. 2018 May 18;18(2):89-101.] Uiteraard. En in dat positieve effect van lichaamsbeweging speelt irisine misschien een rol van betekenis. [Int J Mol Sci. 2014 Dec; 15(12):23163-78.] [Diabetes Metab Syndr. 2017 Nov;11 Suppl 1:S467-S472.]

Een theorie is dat irisine witte vetcellen prikkelt om te veranderen in bruine vetcellen. Witte vetcellen slaan vet op, bruine vetcellen kunnen vet verbranden.


Meer irisine (en stukken gezonder) door groene kardamom-olie


Irisine komt vrij als spieren actief zijn. Irisine verlengt volgens een groeiend aantal studies de levensduur en vermindert de kans op kanker.

Vraag
Irisine is één van de redenen waarom lichaamsbeweging gezond is. Zou suppletie met groene kardamom beweging nog gezonder kunnen maken?

Binnenkort meer.

Bron:
BMC Complement Altern Med. 2019 Mar 12;19(1):59.

Meer:
Krachttraining verhoogt irisinespiegel (31-10-2015)
Irisine, het levensverlengende hormoon uit je spieren (8-12-2014)
Levensverlenging, spierweefsel en irisine (3-12-2014)
Dankzij irisine beschermt beweging tegen kanker (3-9-2014)


Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken De ergogene werking van cardamom-olie in sport Vatbaar voor verkoudheid en griep? Deze thee voert je immuunsysteem op

Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken
Bomen ademen phytoncides als 1,8-cineol en alfa-terpenyl-acetaat uit.

De ergogene werking van cardamom-olie in sport
Cardamom-olie is misschien een stimulerend middel waarmee sporters zichzelf kunnen motiveren om zich in te spannen, en tegelijkertijd misschien hun zuurstofopname verhogen.

Vatbaar voor verkoudheid en griep? Natural Care Tea voert je immuunsysteem op
In Natural Care Tea zit een extract van groene kardamom...