Opgeladen: 11-4-2021
Opgeborgen in: Plantenextracten, Leverbeschermers, Langer leven door suppletie
Translation: Cardamom | Liver protector & life extender? (12-4-2021)

Kardamom | Leverbeschermer & levensverlenger?

Eergisteren berichtten we over een humaan onderzoek uit Iran, waarin suppletie met karadamom-olie bij mensen met leververvetting de glucose- en cholesterolhuishouding verbeterde, en bovendien de irisinespiegel verhoogde. Heel mooi, maar wat deed kardamom-olie eigenlijk met de lever van de proefpersonen? Dat vertellen we vandaag.


Kardamom | Leverbeschermer & levensverlenger?


Studie
Het bericht van eergisteren was gebaseerd op een publicatie die in 2019 verscheen in BMC Complementary Medicine and Therapies, dat van vandaag op een artikel in Nutrition & Metabolism uit 2018. De gegevens van beide studies komen uit het hetzelfde experiment.

Over de proefopzet en de gebruikte doseringen lees je hier meer.

Resultaten
Tijdens de 3 maanden die het experiment duurde, verdween de leververvetting in de placebogroep bij 5 procent van de proefpersonen volledig. Bij de experimentele groep was dat 42 procent.

De tabellen hieronder zijn verkleind. Klik er op voor een grotere versie.


Kardamom | Leverbeschermer & levensverlenger?


Suppletie met kardamom-olie verlaagde de concentratie van het leverenzym ALT met bijna dertig procent. Dat suggereert dat de lever beter ging functioneren.

In de experimentele groep namen ontstekingsmerkers als CRP en TNF-alfa met respectievelijk een slordige dertig tot veertig procent af. Tegelijkertijd steeg de concentratie van het longevity-enzym SIRT1 met 31 procent.


Kardamom | Leverbeschermer & levensverlenger?


Conclusie
Kardamom-olie is waarschijnlijk meer dan een interessante leverbeschermer. Een supplement dat de LDL-spiegel verlaagt, de HDL-spiegel en de gevoeligheid voor insuline verhoogt, de concentratie CRP en TNF-alfa verlaagt en ook nog eens zorgt voor meer SIRT1 en irisine is wellicht ook een supplement dat de levensduur kan verlengen.

Bron:
Nutr Metab (Lond). 2018 Sep 25;15:63.

Meer:
Meer irisine (en stukken gezonder) door groene kardamom-olie (9-4-2021)
De ergogene werking van cardamom-olie in sport (19-2-2021)


De longevity-top-3: rosmarinic acid, granaatappel en curcumine Xanthohumol, een levensverlenger in hop en bier Nog een studie waarin glucosamine het overlijdensrisico vermindert...

De longevity-top-3: rosmarinic acid, granaatappel en curcumine
Onderzoekers hebben honderden levensverlengende stoffen uitgetest op Caenorhabditis elegans. Deze drie presteren het beste.

Xanthohumol, een levensverlenger in hop en bier
Onderzoekers van Ubon Ratchathani Rajabhat University in Thailand publiceerden deze dierstudie in Comparative Biochemistry and Physiology, Part C.

Nog een studie waarin glucosamine het overlijdensrisico vermindert...
Deze komt uit de koker van Dana King en Jun Xiang van West Virginia University.