Opgeladen: 1-3-2019
Opgeborgen in: Immuunsysteem
Translation: How trees enhance your immune system (2-3-2019)

Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken

Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken
De Natural Killer Cells zijn de commando's van je immuunsysteem. Snel, en als dat moet agressief, rekenen ze af met virussen, bacteriën en kankercellen. In een bomenrijke omgeving zitten er allerlei essentiële oliën en andere stoffen in de lucht die Natural Killer Cells effectiever en agressiever maken. In 2006 publiceerden Japanse onderzoekers van Nippon Medical School een onderzoek dat laat zien hoe.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met menselijke Natural Killer Cells. In reageerbuizen stelden de Japanners die cellen bloot aan hele kleine concentraties hinoki-olie [de vluchtige olie van de naaldboom Chamaecyparis taiwanensis], witte ceder-olie, alpha-pinene en 1,8-cineole.

Alpha-pinene zit in vluchtige olie van coniferen, maar ook in rozemarijn. 1,8-cineole zit in de vluchtige olie van de kamferboom, maar ook in kruiden als munt, tijm, basilicum, en salie.

De concentraties die de Japanners gebruikten zouden in theorie ook kunnen voorkomen in het lichaam van mensen die deze essentiële olieën en stoffen inademen. De Japanners noemen al dit soort stoffen trouwens phytoncides. Bomen maken ze aan om zichzelf te beschermen tegen ziekten en plagen, maar ons immuunsysteem reageert er volgens de Japanners ook op.


Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken


Resultaten
Toen de Japanners Natural Killer Cells in reageerbuizen in contact brachten met kankercellen, zagen ze dat de Natural Killer Cells meer kankercellen doodden als er ook essentiële olieën, alpha-pinene en 1,8-cineole in de reageerbuizen zaten.


Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken


Hoe essentiële olieën, alpha-pinene en 1,8-cineole de Natural Killer Cells effectiever maakten, zie je hieronder. Door de blootstelling maakten de Natural Killer Cells meer perforin, granulysin en granzyme-A aan.

Met die stoffen vallen Natural Killer Cells kankercellen en met virussen besmette cellen aan. Het zijn een soort bestrijdingsmiddelen, die de celmembranen van foute cellen letterlijk kunnen oplossen.


Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken


Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken


Hoe bomen je immuunsysteem sterker maken


Conclusie
"Phytoncides significantly enhance human Natural Killer Cell activity, and this effect at least partially is the result of increased expression of intracellular cytolytic molecules as perforin, granzyme A, and granulysin", schrijven de onderzoekers. "Although the underlying mechanism of phytoncide-induced increases in intracellular perforin, granzyme A, and granulysin requires further study, the present findings strongly suggest that forest bathing may have beneficial effects on human immune function."

"We are planning to investigate this effect in a field study."

Dat veldonderzoek is inmiddels afgerond. Links naar berichten daarover staan hieronder.

Bron:
Immunopharmacol Immunotoxicol. 2006;28(2):319-33.

Meer:
Meer bomen in je omgeving, meer Natural Killer Cells (15-2-2019)
Bomen beschermen mensen tegen kanker (2-6-2012)
Lopen in het groen gezonder dan lopen in de stad (19-5-2012)


Workouts in de natuur motiveren beter dan workouts binnen Groen in de buurt vermindert kans op borstkanker Hardlopen in de weilanden gezonder dan op treadmill

Workouts in de natuur motiveren beter dan workouts binnen
Als je van jezelf vindt dat je moet gaan trainen, maar je afvraagt of je dat wel gaat volhouden, doe het dan als het even kan buiten.

Groen in de buurt vermindert kans op borstkanker
Dat blijkt uit een epidemiologische studie die Spaanse onderzoekers hebben gepubliceerd in de International Journal of Hygiene and Environmental Health.

Hardlopen in de weilanden gezonder dan op treadmill
In een groene omgeving trainen is mentaal gezond, concluderen psychologen van de University of Essex.