Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Longevity & leefstijl       Longevity & suppletie       Cardio & duurtraining       Psychologie    

0 3 - 0 5 - 2 0 1 0

  Hardlopen in de weilanden gezonder dan op treadmill (Environ Sci Technol. 2010 Mar 25. [Epub ahead of print].)

Als je de keuze hebt tussen cardiotraining in de gym of hardlopen langs de rivier of door de bossen, kies dan voor het laatste. In een groene omgeving trainen is mentaal gezond, concluderen psychologen van de University of Essex. Lang hoeft een training 'in the green' niet te duren om mentaal effect te hebben.

Mensen voelen zich het beste in een natuurlijke omgeving: in groene wijken, in met planten aangeklede gebouwen en in huizen met een tuin of met een uitzicht op weilanden en bossen. De schrijvers van het stuk dat binnenkort verschijnt in Environmental Science & Technology bestuderen al jaren de effecten van bewegen in een groene omgeving. Voor deze studie veegden ze de resultaten van tien andere studies bij elkaar en analyseerden ze de resultaten opnieuw.

Alle studies kwamen uit de koker van de University of Essex en zijn de afgelopen zes jaar verschenen. Ze hebben betrekking op 1252 Britten, die wandelden, tuinierden, fietsten, visten, paardreden of werkten op een boerderij. De onderzoekers vroegen hun studie-objecten hoe ze zich voelden, en berekenden zo de total mood disturbance [TMD]. Dat is een verzameling van eigenlijk alles wat we liever niet willen voelen, zoals somberte, onrust en spanning.

Als je slechts 10-60 minuten buiten actief bent voel je je al merkbaar beter, blijkt uit de gegevens van de onderzoekers.


Hardlopen in de weilanden gezonder dan op treadmill


Hardlopen in de weilanden gezonder dan op treadmill


Als je buiten matig-intensief traint, dan heeft dat waarschijnlijk een optimaal effect op hoe je je voelt.

Alle soorten natuurlijke omgeving zijn mentaal even gezond, maar er is er eentje die de genoedstoestand iets meer verbetert dan de andere: stranden en oevers van rivieren of meren.

De onderzoekers bepaalden ook hoe goed hun onderzoeksobjecten over zichzelf dachten. De self esteem van de onderzochte Britten reageerde meestal op dezelfde manier als hun TMD. Omdat self esteem een factor is in het volhouden van trainingsprogramma's, denken de onderzoekers dat mensen trainingsprogramma's in the green beter volhouden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken