Opgepoetst: 5-2-2022
Opgeladen: 30-8-2011
Opgeborgen in: Gember, Kanker voorkomen & overleven, Prostaatkanker
Translation: Ginger, a prostate cancer inhibitor (7-10-2011)

Gember remt prostaatkanker

Bijna alle mannen krijgen, als ze maar oud genoeg worden, prostaatkanker. Vandaar de belangstelling voor goedkope en niet-toxische supplementen die prostaatkanker kunnen afremmen. In 2012 vonden onderzoekers van Georgia State University een hele interessante kandidaat: gember-extract.


Gember remt prostaatkanker


In vitro-studie

In de British Journal of Nutrition verscheen in 2012 een Amerikaanse studie waarin een extract van gember alias Zingiber officinale menselijke prostaatkankercellen doodt.

De onderzoekers deden proeven met cellen in reageerbuizen, en zagen dat die vaker stierven toen de concentratie in de buurt van de 100 microgram/milliliter kwam. Gezonde prostaatcellen [PrEC] en humane primaire fibroblasten [HDF] stierven niet. GE = gember-extract.


Gember remt prostaatkanker


Dierstudie
De onderzoekers implanteerden menselijke PC-3-prostaatkankercellen in muizen. Een deel van de muizen kreeg elke dag oraal 100 milligram per kilo lichaamsgewicht gember-extract toegediend, een ander deel niet. In de 8 weken dat het experiment duurde halveerde het extract de groei van de tumor. Het humane equivalent van die dosis is - als je uitgaat van een man van 70 kilo - 567 milligram extract per dag.

Dat kun je halen uit een ons verse gember, schatten de onderzoekers. Als het lukt om de actieve stoffen te isoleren, is het formuleren van een goedkoop supplement dat mannen beschermt tegen prostaatkanker wellicht een mogelijkheid.


Gember remt prostaatkanker


Het extract remde de aanmaak van cyclin B1, D1 en E. Cyclines zijn eiwitten die de ontwikkeling van een cel aansturen. Bij kankercellen is de aanmaak van die eiwitten verhoogd. Het extract verhoogde de concentratie p21 en actief caspase-3. Die laatste twee eiwitten zijn actief als cellen zelfmoord plegen. Kankercellen hebben hun zelfmoordmechanismen uitgeschakeld, maar gember schakelt het kennelijk weer aan.

Conclusie
"Our data present the potential usefulness of ginger extract in prostate cancer and warrant further studies", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Br J Nutr. 2012 Feb;107(4):473-84.

Meer:
Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus (5-4-2021)
Vatbaar voor verkoudheid en griep? Deze thee met gember voert je immuunsysteem op (15-2-2021)
Gember is een volwaardig hooikoortsmedicijn (12-6-2020)


Eet paddenstoelen en verminder je kans op prostaatkanker Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker Een anti-kankerfactor in de schil van appels

Eet paddenstoelen en verminder je kans op prostaatkanker
Mannen die minstens 3 keer per week paddenstoelen eten, reduceren hun kans op prostaatkanker met 17 procent.

Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker
Jarenlang bombardeerden wetenschapsbijlagen van kranten hun lezers met berichten over studies waarin lycopeen, een stof in tomaten, mannen beschermt tegen prostaatkanker.

Een anti-kankerfactor in de schil van appels
Nog niet zo lang geleden schreven we over een in vitro-onderzoek waarin extracten van de schillen van Pink Lady-appels kankercellen het vuur aan de schenen legden.