Opgeladen: 5-4-2021
Opgeborgen in: Gember, Plantenextracten, Immuunsysteem
Translation: The antiviral effect of fresh ginger (6-4-2021)

Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus

Het zou zomaar kunnen dat verse gember - dus gemberwortels, niet het gedroogde gemberpoeder - bescherming biedt tegen het gewone maar wel zeer vervelende verkoudheidsvirus. Dat suggereert een in vitro-studie die in 2013 verscheen in de Journal of Ethnopharmacology.

Studie
Jung San Chang, een onderzoeker van Kaohsiung Medical University in Taiwan, experimenteerde met HEP2- en A549-cellen. HEP2- en A549-cellen zijn respectievelijk epitheelcellen en longcellen van humane origine.


Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus


Chang stelde de cellen bloot aan het human respiratory syncytial virus [HRSV], een veelvoorkomend en besmettelijk virustype. Het human respiratory syncytial virus is misschien wel de belangrijkste veroorzaker van verkoudheid.

Vervolgens keek Chang of blootstelling aan extracten van verse of gedroogde gember de cellen konden beschermen tegen het virus.

Resultaten
Hoe hoger de concentratie verse gember, hoe geringer was het percentage cellen dat het virus kon infecteren.

Gedroogde gember had daarentegen geen effect.


Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus

Verse gember haalt de angel uit het verkoudheidsvirus


Verse gember heeft dus een antivirale werking. De figuur hierboven laat misschien zien een stukje zien van het antivirale mechanisme van verse gember. In hoge concentraties verhoogt gember de afgifte van interferon-bèta.

Conclusie
"Fresh Zingiber officinale is cheap and could prevent HRSV infection largely by inhibiting viral attachment, internalization, and possibly stimulating IFN-beta secretion", vatten de Taiwanezen hun bevindingen samen.

"Fresh Zingiber officinale has been safely used for thousand years world wide to manage various diseases. Our results provide the first evidence to support its possible use to prevent HRSV infection."


Humane studie: afslankcombo carnitine-choline werkt


De belangrijkste bioactieve stoffen in verse gember zijn gingerolen. Als gember droogt of wordt verhit, veranderen gingerolen in shogaolen. Het door de Taiwanezen ontdekte effect zou wel eens het werk kunnen zijn van gingerolen.

Binnenkort meer.

Bron:
J Ethnopharmacol. 2013 Jan 9;145(1):146-51.

Meer:
Verkoudheid bestrijden met knoflook (25-3-2020)
Verkouden? Met een fikse dosis vitamine C ben je sneller beter (2-5-2017)
Metastudie: supplementen met vitamine D beschermen tegen verkoudheid (18-2-2017)


Cranberry brengt immuunsysteem in stelling tegen verkoudheid en griep Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid Vatbaar voor verkoudheid en griep? Deze thee voert je immuunsysteem op

Cranberry brengt immuunsysteem in stelling tegen verkoudheid en griep
Als je elke dag een halve liter cranberrysap drinkt, heb je meer kans dat je zonder problemen door het griepseizoen rolt.

Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid
Extracten van het plantje Echinacea purpurea verhogen bij besmetting met het verkoudheidsvirus de aanmaak van immuuncellen en maken het verloop van de ziekte dragelijker.

Vatbaar voor verkoudheid en griep? Deze thee voert je immuunsysteem op
Een product dat in samenspraak met traditionele Indiase genezers is ontwikkeld, activeert volgens dit onderzoek de Natural Killer Cells.