Opgeladen: 3-7-2022
Opgeborgen in: Krachttraining, Mentale aspecten van training
Translation: Focus on muscle group during strength training does not result in more reps (4-7-2022)

Focus op spiergroep tijdens krachttraining levert geen extra reps op

Als krachtsporters zich tijdens hun workouts concentreren op de spiergroepen die ze onder handen nemen, dan neemt de electrische activiteit in die spiergroep extra toe, maar dat resulteert niet in meer spierkracht. Ook het effect op het aantal reps dat krachtsporters kunnen maken, neemt door de focus op spieren niet toe.


Focus op spiergroep tijdens krachttraining levert geen extra reps opMetastudie
In 2021 publiceerde Jozo Grgic, een onderzoeker van de Australische Victoria University, een metastudie waarin hij de uitkomsten van 5 eerder gepubliceerde studies aggregeerde en opnieuw analyseerde. In die studies moesten proefpersonen - meestal ging het om ervaren krachtsporters - oefeningen uitvoeren met een vastgestelde belasting, en proberen om daarmee zoveel mogelijks reps te maken.

De ene keer kregen de proefpersonen de opdracht zich te concentreren op de spiergroepen die ze aanspraken [internal focus], de andere keer moesten ze zich concentreren op het gewicht dat ze in beweging moesten krijgen [external focus].

De tabel hieronder geeft je meer details over de door Grgic gebruikte studies. Klik erop voor een grotere versie.


Focus op spiergroep tijdens krachttraining levert geen extra reps opResultaten
De proefpersonen konden minder reps uit hun sets persen als ze zich concentreerden op de spiergroepen die ze tijdens hun oefeningen activeerden dan als ze hun focus legden op het gewicht dat ze in beweging moesten krijgen.


Focus op spiergroep tijdens krachttraining levert geen extra reps opConclusie
Geen effect op de maximaalkracht, geen effect op het aantal reps. Het effect van concentratie op de spiergroep valt tot dusver vies tegen. Maar we geven de moed nog niet op.

Binnenkort gaan we verder.

Bron:
Int J Environ Res Public Health. 2021 Dec 22;19(1):89.

Meer:
Focus op spiergroep tijdens krachttraining resulteert niet in meer kracht (25-6-2022)
Concentreren op een spiergroep tijdens krachttraining | Dit is het effect (25-6-2022)
Tijdens een set werkt een spiergroep harder als je aan hem denkt (16-11-2009)


Zie je spieren werken en word sterker Gescheurde pezen herstellen sneller door denkbeeldige training Denkbeeldige training maakt kuitspieren sterker

Zie je spieren werken en word sterker
Eindelijk weten we het. Waarom het aangenaam is om je biceps, schouders of willekeurig welke andere spiergroep voor de spiegel te trainen.

Gescheurde pezen herstellen sneller door denkbeeldige training
Nadat chirurgen gescheurde pezen in de hand en onderarmen hebben gehecht, hebben patiënten toch al snel twaalf weken nodig om te revalideren.

Denkbeeldige training maakt kuitspieren sterker
Als je er even voor gaat zitten, en je inbeeldt hoe je - willekeurig voorbeeld - bankdrukt met een enorm gewicht, dan worden je pecs, delts en triceps vanzelf sterker.