Opgeladen: 28-6-2022
Opgeborgen in: Krachttraining, Mentale aspecten van training
Translation: Focus on muscle group during strength training does not result in more strength (29-6-2022)

Focus op spiergroep tijdens krachttraining resulteert niet in meer kracht

Als krachtsporters zich tijdens hun training concentreren op de spiergroep die ze aanspreken, neemt de electrische activiteit in die spiergroep extra toe. De spier werkt dus harder. Je zou verwachten dat krachtsporters door hun mentale focus te richten op een spier dus sterker kunnen worden. Maar is dat ook zo?


Focus op spiergroep tijdens krachttraining resulteert niet in meer krachtMetastudie
Jozo Grgic, een van origine Kroatische onderzoeker die is verbonden aan de Australische Victoria University, traceerde 10 eerder gepubliceerde studies waarin proefpersonen spieren hadden getraind met en zonder zich op een specifieke spier te concentreren.

Alle studies keken naar het effect van focus op de spierkracht.

Sommige studies keken naar het acute effect van focus op spierkracht. In die studies bepaalden de onderzoekers of focus op bijvoorbeeld de beenspieren de kracht tijdens een squat kon vergroten [internal focus] ten opzichte van focus op het omhoog brengen van de stang in je nek [external focus].

Andere studies keken naar het effect van focus op de langere termijn. In die studies trainden proefpersonen dus langere tijd achtereen.

Grgic aggregeerde de data, en analyseerde die opnieuw.

Resultaten
Focus op het gewicht dat krachtsporters omhoog willen brengen leidt acuut tot meer kracht dan focus op de spier. Dat vertelt de figuur hier pal onder.


Focus op spiergroep tijdens krachttraining resulteert niet in meer krachtFocus op spiergroep tijdens krachttraining resulteert niet in meer kracht
De middelste figuur laat zien dat focus geen effect heeft op de krachtontwikkeling over een langere periode. Toen de onderzoekers uitsluiten keken naar de kracht van lower body muscles, zagen ze dat een externe focus - dus een focus op het gewicht, niet op de spier - leidde tot de grootste krachttoename op de langere termijn.

Conclusie
"Our findings indicate an acute increase in muscular strength when utilizing an external focus of attention", schijft Grgic.

"When applied over the long-term, using an external focus of attention may also enhance resistance training-induced gains in lower body muscular strength."

Binnenkort meer.

Bron:
Sports (Basel). 2021 Nov 12;9(11):153.

Meer:
Concentreren op een spiergroep tijdens krachttraining | Dit is het effect (25-6-2022)
Tussen de sets door in gedachten trainen maakt je sterker (10-6-2010)
Tijdens een set werkt een spiergroep harder als je aan hem denkt (16-11-2009)


Zie je spieren werken en word sterker Gescheurde pezen herstellen sneller door denkbeeldige training Denkbeeldige training maakt kuitspieren sterker

Zie je spieren werken en word sterker
Eindelijk weten we het. Waarom het aangenaam is om je biceps, schouders of willekeurig welke andere spiergroep voor de spiegel te trainen.

Gescheurde pezen herstellen sneller door denkbeeldige training
Nadat chirurgen gescheurde pezen in de hand en onderarmen hebben gehecht, hebben patiënten toch al snel twaalf weken nodig om te revalideren.

Denkbeeldige training maakt kuitspieren sterker
Als je er even voor gaat zitten, en je inbeeldt hoe je - willekeurig voorbeeld - bankdrukt met een enorm gewicht, dan worden je pecs, delts en triceps vanzelf sterker.