Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Ongewone anabole methoden       Yoga, meditatie, virtuele training       Krachttraining    

1 6 - 1 1 - 2 0 0 9

  Tijdens een set werkt een spiergroep harder als je aan hem denkt (J Strength Cond Res. 2009 Nov;23(8):2204-9.)

In de gym is er geen oefening die alleen de spiergroep traint die je wilt stimuleren. Altijd doen er andere groepen mee. Het is daarom niet zo makkelijk om je lichaam gericht te laten groeien. Als je sterke schouders hebt en een zwakke borst, dan is het verdraaid moeilijk om toch goede pecs te ontwikkelen. Of valt het uiteindelijk wel mee? Een bewegingswetenschapper van de University of South Carolina Upstate ontdekte een wel heel erg eenvoudige methode. Aandacht.

Tijdens een set werkt een spiergroep harder als je aan hem denkt
De onderzoekers vertellen in hun artikel, dat onlangs verscheen in de Journal of Strength and Conditioning Research, hoe ze electroden aansloten op de teres major [een spier in je bovenrug, pal onder je schouderkopspieren], de biceps en de latissimus dorsi. Daarna lieten ze 8 vrouwen van 18-35 jaar de lat pull-down uitvoeren.

De onderzoekers registreerden de electrische activiteit tijdens twee sets. Het resultaat zie je hieronder.


Tijdens een set werkt een spiergroep harder als je aan hem denkt


Een andere keer herhaalden de onderzoekers de proef. Eerst lieten ze de vrouwen een set uitvoeren. Daarna vertelde een trainer de vrouwen dat ze de kracht voor die beweging zoveel mogelijk moesten halen uit latissimus dorsi. Want daarom zaten ze aan de lat pull-down. Omdat ze de wijde bovenspier wilden ontwikkelen.

De coach vertelde de vrouwen waar de lats precies zitten en raakte ze aan. Daarna deden de vrouwen nog een set. Hieronder zie je wat er toen gebeurde met de electrische activiteit in de spieren.


Tijdens een set werkt een spiergroep harder als je aan hem denkt


Het focussen van je aandacht op een spiergroep tijdens een set verhoogt dus de intensiteit waarmee je die spier laat meedoen in de beweging. Spieren isoleren is dus een zaak van ouderwetse aandacht & concentratie.

De onderzoekers hebben vrouwen laten trainen op 30 procent van hun maximale kracht. Dat is te licht. Bodybuilders trainen op 60-85 procent van hun maximum. De onderzoekers weten niet of je bij die zwaardere belasting ook nog zo makkelijk door aandacht een spiergroep kunt isoleren.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken