Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Ongewone anabole methoden       Yoga, meditatie, virtuele training       Krachttraining    

3 0 - 1 0 - 2 0 0 9

  Zie je spieren werken en word sterker (Neuroreport. 2009 Oct 28;20(16):1477-80.)

Eindelijk weten we het. Waarom het aangenaam is om je biceps, schouders of willekeurig welke andere spiergroep voor de spiegel te trainen. Volgens onderzoeker Satoshi Hirose van Kyoto University kun je meer kracht genereren in een beweging als je naar die beweging kunt kijken.

Hiroses onderzoek gaat over de invloed van visuele informatie op de werking van de spieren. In zijn onderzoek, dat onlangs verscheen in Neuroreport, liet Hirose zestien vrijwilligers met hun duim en wijsvinger een veer dichtknijpen. De knijpsessies duurden een minuut, en het was de bedoeling dat de proefpersonen in die periode de veer 90 keer dichtknepen. De onderzoek registreerde daarbij de kracht die de proefpersonen konden ontwikkelen.

De proefpersonen zaten voor een scherm. Daarop projecteerde Hirose beelden van een hand die zich aanspant en ontspant, in hetzelfde ritme als waarmee de proefpersonen hun veer moesten dichtknijpen. De proefpersonen zagen ook beelden van Hiroses eigen snater, in een ontspannen en gespannen pose, een voet die zich aanspant en ontspant, of een groter en dan weer kleiner bolletje. De figuur hieronder geeft je een idee.


Zie je spieren werken en word sterker


Het zien van het aanspannen en ontspannen van een hand verhoogde de kracht waarmee de proefpersonen de veer dichtknepen. Het kijken naar de andere beelden had geen statistisch significant effect.

De beelden stimuleerden alleen de kracht als de proefpersonen ze in phase bekeken - dus als ze keken naar de aangespannen hand op het moment dat zij knepen in de veer.


Zie je spieren werken en word sterker


De aansturing van spieren verloopt dus beter als we om ons heen dezelfde spieren zien werken, concludeert Hirose. Hij denkt dat die informatie nuttig is bij het ontwerpen van besturingssystemen van machines en computers. Wij, de musculair geobsedeerde samenstellers van dit webmagazijn, denken dat zijn bevindingen ook interessant zijn voor sporters. Die zouden de kwaliteit van hun krachttraining kunnen verhogen door tijdens de training naar hun bewegende spieren te kijken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken