23.07.2014

Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder

Eenzame mensen leven korter dan mensen met veel sociale contacten. Eenzaamheid is ongezond, en onderzoekers van Ohio State University hebben misschien ontdekt waarom. Eenzaamheid vergroot het negatieve effect van stress. Stress jaagt ontstekingsprocessen op, en eenzaamheid versterkt dat.

Ontstekingen
Ontstekingsprocessen zijn nuttig. Het immuunsysteem gebruikt ze om beschadigde weefsels op te ruimen en ziektekiemen te doden. Maar teveel ontstekingsprocessen zijn allesbehave gezond. Sommige wetenschappers beschouwen veroudering als een cascade van ontstekingen.

Tumor Necrose Factor-alpha
Bij ontstekingen communiceren de immuuncellen met behulp van interleukines als Interleukin-1-beta, Interleukin-6 en Tumor Necrose Factor-alpha [ruimtelijke structuur hiernaast].

Proef 1
De onderzoekers lieten gezonde proefpersonen voor de camera een korte speech houden, waarin ze moesten vertellen waarom ze geschikt waren voor een vacature voor een denkbeeldige job. Dat veroorzaakte stress. Vlak na de speech, na 45 min en nog eens na 2 uur haalden de onderzoekers immuuncellen uit het bloed van de proefpersonen, en keken hoeveel ontstekingsbevorderende interleukines die aanmaakten.

Aan de hand van vragenlijsten hadden de onderzoekers bepaald of de proefpersonen eenzaam waren. Je ziet hieronder dat de immuuncellen van de eenzame proefpersonen meer TNF-alpha aanmaakten dan die van de niet-eenzame proefpersonen.


Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder


Proef 2
De onderzoekers herhaalden de procedure met een groep vrouwen die borstkanker hadden overleefd. Kanker gaat gepaard met veel chronische stress, en de onderzoekers wilden weten of in die vrouwen eenzaamheid ook van invloed is op de stressrespons. En dat was zo, zie je hieronder.


Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder


Conclusie
"In sum, loneliness was linked to exaggerated proinflammatory cytokine production following an acute stressor, reflecting a proinflammatory phenotype among lonely individuals", schrijven de onderzoekers. "The current study demonstrates that loneliness has immune consequences and provides a glimpse into the pathways through which social relationships can impact health and well-being."

Bron:
Psychol Sci. 2013 Jul 1;24(7):1089-97.

Meer:
Vitamine S verlengt levensduur (14-5-2012)