Opgeladen: 21-6-2020
Opgeborgen in: Psychologie
Translation: Loneliness makes stress even more unhealthy (15-8-2014)

Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder

Eenzame mensen leven korter dan mensen met veel sociale contacten. Eenzaamheid is ongezond, en onderzoekers van Ohio State University hebben misschien ontdekt waarom. Eenzaamheid vergroot het negatieve effect van stress. Stress jaagt ontstekingsprocessen op, en eenzaamheid versterkt dat.

Ontstekingen
Ontstekingsprocessen zijn nuttig. Het immuunsysteem gebruikt ze om beschadigde weefsels op te ruimen en ziektekiemen te doden. Maar teveel ontstekingsprocessen zijn allesbehave gezond. Sommige wetenschappers beschouwen veroudering als een cascade van ontstekingen.

Tumor Necrose Factor-alpha
Bij ontstekingen communiceren de immuuncellen met behulp van interleukines als interleukine-1-beta, interleukine-6 en tumor necrose factor-alpha [TNF-alpha] [ruimtelijke structuur hiernaast].

Proef 1
De onderzoekers lieten gezonde proefpersonen voor de camera een korte speech houden, waarin ze moesten vertellen waarom ze geschikt waren voor een vacature voor een denkbeeldige job. Dat veroorzaakte stress. Vlak na de speech, na 45 minuten en nog eens na 2 uur haalden de onderzoekers immuuncellen uit het bloed van de proefpersonen, en keken hoeveel ontstekingsbevorderende interleukines die aanmaakten.

Aan de hand van vragenlijsten hadden de onderzoekers bepaald of de proefpersonen eenzaam waren. Je ziet hieronder dat de immuuncellen van de eenzame proefpersonen meer TNF-alpha aanmaakten dan die van de niet-eenzame proefpersonen.


Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder


Proef 2
De onderzoekers herhaalden de procedure met een groep vrouwen die borstkanker hadden overleefd. Kanker gaat gepaard met veel chronische stress, en de onderzoekers wilden weten of in die vrouwen eenzaamheid ook van invloed is op de stressrespons. En dat was zo, zie je hieronder.


Eenzaamheid maakt stress nog ongezonder


Conclusie
"In sum, loneliness was linked to exaggerated proinflammatory cytokine production following an acute stressor, reflecting a proinflammatory phenotype among lonely individuals", schrijven de onderzoekers. "The current study demonstrates that loneliness has immune consequences and provides a glimpse into the pathways through which social relationships can impact health and well-being."

Bron:
Psychol Sci. 2013 Jul 1;24(7):1089-97.

Meer:
Intelligente mensen gelukkiger op zichzelf dan in gezelschap van vrienden (21-12-2016)
Eenzaamheid veroorzaakt voorstadium dementie (8-11-2016)
Sociale contacten verlengen levensduur (14-5-2012)


Stress vermijden is virusinfectie voorkomen Stress? Na de training explodeert je cortisolspiegel Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag

Stress vermijden is virusinfectie voorkomen
Sheldon Cohen is een verkoudheidsexpert. Hij ontdekte onder meer dat levensgeluk, slaap, kinderen en sociale steun beschermen tegen verkoudheid. Zo'n man weet als geen ander hoe we ons moeten beschermen tegen het coronavirus, zou je zeggen.

Stress? Na de training explodeert je cortisolspiegel
Als je veel psychologische stress hebt in je leven -bijvoorbeeld omdat belangrijke mensen in je omgeving zijn overleden, omdat je in een scheiding ligt of omdat je ruzie hebt - maakt je lichaam na een workout exponentieel meer cortisol aan dan normaal.

Stress? Walnoten en chia houden je cortisolspiegel laag
Hoe diep gedoe op je werk of gesodemieter in je relatie (we noemen maar wat stressoren) er bij jou inhakken, hangt waarschijnlijk af van de vetzuursamenstelling van je dieet.