Opgeladen: 26-3-2020
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Psychologie
Translation: Avoiding stress is preventing virus infection (27-3-2020)

Stress vermijden is virusinfectie voorkomen

Sheldon Cohen is een verkoudheidsexpert. Hij ontdekte onder meer dat levensgeluk, slaap, kinderen en sociale steun beschermen tegen verkoudheid. Zo'n man weet als geen ander hoe we ons moeten beschermen tegen het coronavirus, zou je zeggen. En inderdaad. Al in 1991 publiceerde Cohen een humaan onderzoek in de poepsjieke New England Journal of Medicine waaruit bleek dat het vermijden van stress de kans op besmetting met een coranavirus vermindert.

Studie
Inderdaad, dat was een misleidend intro. Het klopte wel, maar het wekte de suggestie dat Cohen onderzoek had gedaan naar het coronavirus dat op dit moment de wereldbevolking aan het decimeren is. En dat is natuurlijk niet zo.

Cohen onderzocht het effect van stress op kans op besmetting met vijf verkoudheidsvirussen - en eentje daarvan was coronavirus 229E [CV in de figuur hieronder]. Da's een ander coronavirus dan het Covid-19-virus.

Stress vermijden is virusinfectie voorkomen
De andere virussen waren rhinovirus type-2 [RV type 2], rhinovirus type-9 [RV type 9], rhinovirus type-14 [RV type 14] en het respiratory syncytial virus [RSV].

Sheldon en zijn medewerkers druppelden de virussen in de neus van in totaal 394 proefpersonen, en keken vervolgens wat er gebeurde. Aan de hand van vragenlijsten hadden ze bepaald hoeveel psychologische stress de proefpersonen op dat moment in hun leven ervoeren, en aan de hand daarvan de Psychological-Stress Index van de proefpersonen bepaald.

Resultaten
Hoe hoger de Psychological-Stress Index, hoe groter de kans dat de proefpersonen verkouden werden.


Stress vermijden is virusinfectie voorkomen


Stress vermijden is virusinfectie voorkomen


Hierboven hebben de onderzoekers de kans op verkoudheid uitgesplitst naar het type virus. Voor alle virustypes vergrootte psychologische stress de kans op ziekte.

Conclusie
"The consistency of the stress-illness relation among three very different viruses - rhinovirus, coronavirus, and respiratory syncytial virus (as well as among rhinovirus types)- was impressive", schrijven de onderzoekers.

"This observation suggests that stress is associated with the suppression of a general resistance process in the host, leaving persons susceptible to multiple infectious agents, or that stress is associated with the suppression of many different immune processes, with similar results."

"The results also suggest that infection and reinfection may be effectively prevented by its daily use throughout the year, with an enormous potential savings to national industry in terms of reduced sick days. This product clearly exhibits excellent antiviral activity and warrants further investigation to determine the nature and method of its viral destruction."

Juist.

Da's duidelijk. Als je jezelf wilt beschermen tegen het coronavirus, ga dan stress uit de weg. Voor sommige mensen zal dat in deze angstige dagen makkelijker gezegd zijn dan gedaan.

Bron:
N Engl J Med 1991; 325:606-12.

Meer:
Sterker immuunsysteem, minder vaak verkouden door sportieve leefstijl (19-8-2017)
Verkouden? Met een fikse dosis vitamine C ben je sneller beter (2-5-2017)
Altijd maar verkouden? Probeer vitamine D3 (22-1-2013)


Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid Helft minder vaak ziek door probioticum Lactobacillus reuteri

Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink
Als je bent geveld door een zware verkoudheid helpen zuigtabletten met zink je sneller op de been.

Studie: Echinacea helpt tegen verkoudheid
Extracten van het plantje Echinacea purpurea verhogen bij besmetting met het verkoudheidsvirus de aanmaak van immuuncellen en maken het verloop van de ziekte dragelijker.

Probioticum Lactobacillus reuteri halveert de kans dat je ziek wordt
Je moet er niet aan denken dat je ziek wordt. Een paar dagen thuis zitten, gooit je schema gegarandeerd in de soep. In dat geval vind je het experiment dat onderzoekers van de Zweedse bedrijf BioGaia en Tetra Pak hebben uitgevoerd misschien interessant.