18.11.2011

Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink

Als je bent geveld door een zware verkoudheid helpen zuigtabletten met zink je sneller op de been. Dat ontdekte een onderzoeker van de University of Helsinki door een meta-analyse van eerder gepubliceerde trials waarin onderzoekers het effect van zinksuppletie op verkoudheid bestudeerden. Voorwaarde is wel dat je niet bang bent voor hoge doses zink.

Zink en verkoudheid
Er zijn sinds de jaren tachtig veel trials gedaan naar de effecten van zinksuppletie op het herstel van verkoudheid. Uit de ene studie kwam zus, uit de andere zo. Eerder in 2011 verscheen een overzichtsstudie die alle resultaten uit die studies bijeenveegde. [Cochrane Database Syst Rev. 2011 Feb 16;(2):CD001364.] De metastudie concludeerde dat "zinc administered within 24 hours of onset of symptoms reduces the duration and severity of the common cold in healthy people".

Studie
In dat onderzoek worden alle soorten zinksupplementen op één hoop gegooid. De Finse studie kijkt daarentegen alleen naar zuigtabletten. Voedingswetenschappers denken dat het lichaam het zink in die tabletten beter opneemt. Bovendien maakt het Finse onderzoek een onderscheid tussen hoog- en minder hooggedoseerde supplementen.

Resultaten
Toediening van minder dan 75 mg per dag heeft geen effect, zie je hieronder. Hogere doses hebben dat wel, en verminderen de ziekteduur met 42 procent. De meest effectieve trial die in de metastudie is opgenomen verminderde de ziekteduur zelfs met 64 procent. Dat betrof een trial waarin proefpersonen 207 mg zink per dag binnenkregen.


Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zinkZware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink


Slot
Jarenlange inname van zulke hoge doses zink is misschien niet gezond. Volgens epidemiologische studies neemt daardoor de kans op prostaatkanker toe. Inname van een hoge dosis zink voor een korte periode is echter onschadelijk.

Bron:
Open Respir Med J. 2011;5:51-8.

Meer:
Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen (12-10-2011)
Celstudie: creatine verzwakt misschien natuurlijke afweer (25-5-2011)
Helft minder vaak ziek door probioticum Lactobacillus reuteri (12-4-2011)