Opgepoetst: 23-9-2021
Opgeladen: 18-11-2011
Opgeborgen in: Immuunssysteem, Zink
Translation: High dose of zinc helps you get over a heavy cold faster (27-12-2011)

Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink

Als je bent geveld door een zware verkoudheid, helpen zuigtabletten met zink je sneller op de been. Dat ontdekte een onderzoeker van de University of Helsinki door een meta-analyse van eerder gepubliceerde trials waarin onderzoekers het effect van zinksuppletie op verkoudheid bestudeerden.


Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink


Zink en verkoudheid
Er zijn sinds de jaren tachtig van de vorige veel trials uitgevoerd waarin onderzoekers het effect van zinksuppletie op het herstel van verkoudheid bestudeerden. Uit de ene studie kwam zus, uit de andere zo.

In 2011 verscheen een overzichtsstudie die alle resultaten uit die studies bijeenveegde. [Cochrane Database Syst Rev. 2011 Feb 16;(2):CD001364.] Deze metastudie concludeerde dat "zinc administered within 24 hours of onset of symptoms reduces the duration and severity of the common cold in healthy people".

Studie
In dat onderzoek worden alle soorten zinksupplementen op één hoop gegooid. De Finse studie die we in dit bericht bespreken kijkt daarentegen alleen naar zuigtabletten. Voedingswetenschappers denken dat het lichaam het zink in zuigtabletten beter opneemt. Bovendien maakt het Finse onderzoek een onderscheid tussen hoog- en minder hooggedoseerde supplementen.

Resultaten
Toediening van minder dan 75 milligram per dag heeft geen effect, zie je hieronder. Hogere doses hebben dat wel, en verminderen de ziekteduur met 42 procent. De meest effectieve trial die in de metastudie is opgenomen verminderde de ziekteduur zelfs met 64 procent. Dat betrof een trial waarin proefpersonen 207 milligram zink per dag binnenkregen. Misschien wel heel erg veel.

Klik op de onderstaande figuur en tabel voor een grotere versie.


Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink


Zware verkoudheid sneller over door flinke dosis zink


Slot
Jarenlange inname van zulke hoge doses zink is misschien niet gezond. Volgens epidemiologische studies neemt daardoor de kans op prostaatkanker toe. Inname van een hoge dosis zink gedurende enkele dagen is echter onschadelijk.

Bron:
Open Respir Med J. 2011;5:51-8.

Meer:
Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C (8-9-2020)
Verkouden? Met een fikse dosis vitamine C ben je sneller beter (2-5-2017)
Metastudie: supplementen met vitamine D beschermen tegen verkoudheid (18-2-2017)


Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona Minder vaak migraine door zinksupplement Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C

Quercetine laat zink beter beschermen tegen corona
Zinksuppletie kan de kans op een coronabesmetting en complicaties verminderen. Dat effect wordt waarschijnlijk nog sterker als je zink combineert met quercetine.

Minder vaak migraine door zinksupplement
Als je geregeld wordt geveld door migraine, dan is het misschien een idee om een supplement met zink te nemen.

Verkoudheid sneller de baas door combinatie zink en vitamine C
Omdat de R weer in de maand zit, lazen we een al wat oudere studie van de onderzoeksafdeling van chemieconcern Bayer.