Opgeladen: 20-12-2016
Opgeborgen in: Thee, Suppletie & testosteron
Translation: No translation yet

Dierstudie: testosteronspiegel zakt door 10 koppen groene thee per dag

Dierstudie: testosteronspiegel zakt door vijf koppen groene thee per dag
Bij een inname van een paar koppen groene thee per dag zal er niks gebeuren, maar mannen die 10 of meer koppen groene thee per drinken maken daardoor minder testosteron aan. Dat concluderen endocrinologen van de universiteit van Calcutta in India uit proeven met ratten. Wij, de onwetende maar testosteronbewuste samenstellers van dit gratis webmagazijn, raken desondanks nog niet in paniek.

Studie
De endocrinoloog Amar Chandra gaf mannelijke jongvolwassen ratten gedurende 26 dagen elke dag gewoon water [Control], of in water opgeloste extracten van groene thee. Chandra had de extracten zelf gemaakt.

Dierstudie: testosteronspiegel zakt door vijf koppen groene thee per dag


De ratten kregen het humane equivalent van 5, [Mild dose of GTE] 10 [Moderate dose of GTE] of 20 [High dose of GTE] koppen groene thee per dag.

Resultaten
Het humane equivalent van 10 koppen groene thee per dag zorgde voor een significante afname van de activiteit van 3-beta- en 17-beta-HSD. Die enzymen zijn betrokken bij de aanmaak van testosteron.


Dierstudie: testosteronspiegel zakt door vijf koppen groene thee per dag Dierstudie: testosteronspiegel zakt door vijf koppen groene thee per dag
Dierstudie: testosteronspiegel zakt door vijf koppen groene thee per dag Dierstudie: testosteronspiegel zakt door vijf koppen groene thee per dag


Het equivalent van 10 koppen groene thee per dag verminderde ook de concentratie testosteron significant. Die hoeveelheid groene thee verhoogde bovendien de concentratie LH, een hormoon waarmee het lichaam de aanmaak van testosteron verhoogt, en verminderde de grootte van de testes. [Tabel]


Dierstudie: testosteronspiegel zakt door vijf koppen groene thee per dagJa, maar...
Om jelui heel erg de waarheid te zeggen, vragen we ons af of mensen op dezelfde manier reageren op groene thee als de ratten waarmee Chandra experimenteerde. Sneller dan knaagdieren zetten mensen de flavonoïden in groene thee, zoals EC, EGCG en EGC en ECG, om in minder actieve stoffen - zeker als die mensen veel eiwitten consumeren.

De dosis waarbij groene thee de aanmaak van testosteron in mensen verlaagt zou wel hoger kunnen zijn dan 10 koppen...

Bron:
Indian J Exp Biol. 2011 Sep;49(9):689-97.

Meer:
Groene thee verhoogt testosteron- en dihydrotestosteronspiegel (27-3-2015)
Dierstudie: thee is testosteronbooster (10-10-2010)
Dierstudie: testosteronspiegel stijgt fors door anderhalve kop thee per dag (8-7-2008)


Thee beschermt prostaat tegen testosteron

Groene theedrinkers hebben dertig procent minder estradiol

Thee voor tijdelijke T-boost

Thee beschermt prostaat tegen testosteron
Gelukkig voor al die verstokte gebruikers van androgenen zijn er voedingsstoffen die het negatieve effect van testosteron op de prostaat afzwakken. Volgens een dierstudie uit India zitten ze in ordinaire zwarte thee.

Groene theedrinkers hebben dertig procent minder estradiol
Mensen die veel thee drinken - en dan vooral groene thee - maken minder estradiol aan. De polyfenolen in thee remmen het enzym CYP19 of aromatase, dat androstenedione en testosteron omzet in estradiol.

Thee voor tijdelijke T-boost
Pre-workoutsuppletie met thee zou wel eens kunnen leiden tot een verhoogde concentratie van het anabole hormoon testosteron in het lichaam, en zo misschien tot een beetje meer spiergroei.