27.03.2015

Groene thee verhoogt testosteron- en dihydrotestosteronspiegel

Groene thee verhoogt de testosteron- en de dihydrotestosteronspiegel. In muizen tenminste. Dat ontdekten onderzoekers van Harvard Medical School per toeval in 2003. De onderzoekers bestudeerden eigenlijk effect van een Aziatisch dieet, met relatief veel thee en soja, op prostaatkanker.

Prostaatkanker en voeding
Groene thee verhoogt testosteron- en dihydrotestosteronspiegel
Aziatische mannen krijgen minder vaak prostaatkanker dan Westerse mannen. Komt door hun dieet, vermoeden voedingswetenschappers. Aziaten consumeren meer voedingsmiddelen met fenolen dat Westerlingen, zoals thee [bevat catechins] en soja [bevat isoflavonen]. In hun dierstudie, die in 2003 verscheen in de Journal of Nutrition, wilden onderzoekers van Harvard nagaan of dat mogelijk was.

Studie
De onderzoekers injecteerden mannelijke muizen met prostaatkankercellen, en gaven een deel van hun proefdieren voer met een - overigens bijzonder hoge - dosis sojaisoflavonen [SPC]. Bij een deel van de proefdieren vervingen de onderzoekers bovendien het drinkwater door sterke zwarte thee of groene thee. We schatten het humane equivalent van de bestudeerde dosis op enkele koppen groene thee per dag.

Resultaten
Thee en sojaisoflavonen remden de groei van de tumoren en de stijging van het prostate-specific antigen [PSA]. PSA is een merker voor prostaatkanker.


Groene thee verhoogt testosteron- en dihydrotestosteronspiegelToediening van uitsluitend groene thee verhoogde de testosteron- en dihydrotestosteronspiegel in de muizen.


Groene thee verhoogt testosteron- en dihydrotestosteronspiegelSpeculatie
De onderzoekers concluderen dat het Aziatische dieet beschermt tegen prostaatkanker door een combatie van voedingsfactoren, en niet door een specifieke stof of een specifiek voedingsmiddel. Over de manier waarop groene thee de concentratie testosteron en dihydrotestosteron in de bloedbaan verhoogt laten ze zich niet uit. Dus roepen wij maar wat.

Groene thee remt enzymen die testosteron neutraliseren en afvoeren. Tegelijkertijd remt groene thee aromatase, het enzym dat testosteron omzet in estradiol. Daardoor kan er meer testosteron omzetten in DHT. In de testes zorgen de bioactieve stoffen in groene thee tenslotte voor een verhoogde concentratie van de second messenger cAMP, waardoor de productie van testosteron toeneemt.

In in vitro-studies remmen EGCG en andere actieve stoffen in groene thee de testosteronproductie juist. [Asian J Androl. 2009 May;11(3):362-70.] Dat gebeurt bij concentraties die je onder normale omstandigheden niet in het menselijke lichaam zult vinden - maar misschien wel als je gaat experimenteren met hoog gedoseerde supplementen.

Bron:
J Nutr. 2003 Feb;133(2):516-21.

Meer:
Thee voor tijdelijke T-boost (23-3-2012)
Dierstudie: thee is testosteronbooster (10-10-2010)
Dierstudie: testosteronspiegel stijgt fors door anderhalve kop thee per dag (8-7-2008)