Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Testosteron & leefstijl       Thee       Testosteron & supplementen    

1 0 - 1 0 - 2 0 1 0

  Dierstudie: thee is testosteronbooster (J Cell Biochem. 2010 May 15;110(2):333-42.)

Drie polyfenolen uit thee laten mannelijke ratten meer testosteron aanmaken. Dat blijkt uit een studie die onderzoekers van de Taiwanese National Yang-Ming University publiceerden in de Journal of Cellular Biochemistry. Vooral epicatechine [structuurformule hieronder] is een hele interessante.

Epicatechine
De paar studies naar de hormonale effecten van thee doen bij ons, de immer zeikerige samenstellers van dit gehate webmagazijn, de wenkbrauwen fronsen. In een dierstudie uit Sri Lanka verhoogt een geringe hoeveelheid zwarte thee de aanmaak van testosteron, volgens een Pools epidemiologisch onderzoek verlaagt groene thee de aanmaak van estradiol en in proeven van Unilever Research remt zwarte thee de aanmaak van cortisol na een stressvolle gebeurtenis - een beetje.

Aan de andere kant zijn er reageerbuisstudies waarin theepolyfenolen in hoge concentraties - 200 micromol - de aanmaak van testosteron in Leydigcellen juist afremmen. [Asian J Androl. 2009 May;11(3):362-70.] Vooral EGCG is in die dosis een actieve remmer, epicatechine juist niet.

De Taiwanezen deden experimenten met ratten, niet met cellen. Bovendien experimenteerden ze met veel lagere concentraties dan de ontdekkers van de testosteronremmende effecten van fenolen. De onderzoekers gaven de ratten via een infuus 1 microgram EGCG, catechine of epicatechine per kilo lichaamsgewicht - en zagen vervolgens dat die de testosteronspiegel lieten stijgen.

Je ziet hieronder het effect van epicatechine gedurende 8 uur. De andere fenolen hadden een soortgelijk effect. Daaronder zie je het effect van de combinatie van hCG en epicatechine. Theefenolen versterken het effect van hCG.


Dierstudie: thee is testosteronbooster

Dierstudie: thee is testosteronbooster


Toen de onderzoekers LH-producerende cellen uit de hypofyse van de ratten blootstelden aan GnRH en theefenolen, zagen ze dat epicatechine de prikkel van GnRH om LH aan te maken versterkte. Hetzelfde epicatechine verhoogde in reageerbuisstudies de omzetting van androstenedione in testosteron door de testes.


Dierstudie: thee is testosteronbooster

Dierstudie: thee is testosteronbooster


Theefenolen, en dan vooral epicatechine, werken via cAMP, ontdekten de onderzoekers. CAMP is een molecuul dat bemiddelt tussen receptoren en de cel. Meer cAMP betekent dikwijls een sterkere respons op een hormoon - zoals in dit geval de respons van de hypofyse en de Leydigcellen op respectievelijk GnRH en LH.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken