Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Sensatie       Thee       Testosteron & leefstijl       Testosteron & supplementen    

0 8 - 0 7 - 2 0 0 8

  Dierstudie: testosteronspiegel stijgt fors door anderhalve kop thee per dag (J Ethnopharmacol. 2008 May 4. [Epub ahead of print].)
Eerlijk gezegd vragen we ons af of we dit onderzoek moeten geloven. Maar we vonden hem te mooi om hem te laten liggen, deze dierstudie waaruit zou moeten blijken dat dagelijkse bescheiden theeconsumptie de hoeveelheid testosteron in het bloed verviervoudigt.
Ja, je leest het goed. En nee, het gaat dit keer niet over groene thee.
Dierstudie: testosteronspiegel stijgt fors door anderhalve kop thee per dag
De proefdieren in deze studie kregen gewone zwarte thee.
De onderzoekers, verbonden aan de University of Colombo op Sri Lanka, kwamen naar eigen zeggen op het idee voor dit onderzoek door een gesprek met een traditionele arts in het Nuwara Eliya District. In dat gebied laten kruidengenezers mannen met seksuele problemen een uur voordat ze seks willen hebben twee koppen thee drinken. De erectie en de libido zouden daardoor verbeteren.
Wetenschappelijk bewijs daarvoor was er niet, en dus vroegen de onderzoekers aan de overheid subsidie voor een dierstudie naar het proseksuele effect van thee. En die kregen de onderzoekers. Misschien omdat de overheid houdt van wetenschap, maar misschien ook omdat de staat de lokale theeproductie een warm hart toedraagt.
De onderzoekers kookten twintig milliliter water en gooiden daar acht gram zwarte thee bij. Dat lieten ze vijf minuten trekken. Zo ontstond een geconcentreerde thee. De onderzoekers verdunden die thee met een factor zes, en gaven daarvan twee milliliter aan hun proefdieren. Die dosis kun je vergelijken met anderhalve kop thee, de dosis die de Sri Lankaanse kruidengenezers adviseren aan met seks tobbende mannen.
Hieronder zie je het effect van die dosis op de testosteronspiegel na drie en zeven dagen. Een controlegroep kreeg twee milliliter kraanwater.

Dierstudie: testosteronspiegel stijgt fors door anderhalve kop thee per dag

De grafiek klopt trouwens niet. De gemeten hoeveelheid testosteron is absurd. Je vindt in het bloed van ratten geen milligrammen testosteron per milliliter. Als de waarden op de y-as nou nanogrammen zijn, dan kan het kloppen.
Slordigheidje.
De onderzoekers onderzochten de seksuele functies van hun ratten door ze bij paringsbereide wijfjesdieren te zetten. Hieronder zie je het effect van de dosis thee op het paringsgedrag van de mannetjes. De mannetjesdieren hadden twee milliter thee gekregen, en waren twee uur later bij de wijfjes gezet.

Dierstudie: testosteronspiegel stijgt fors door anderhalve kop thee per dag

Latency is de tijdspanne voordat iets gebeurt.
De onderzoekers keken ook nog of de theeconsumptie de ratten sterker maakte. Ze lieten de ratten zich vasthouden aan een lat, en keken vervolgens hoe lang het duurde tot de dieren hun greep verloren en naar beneden kukelden. Ze vonden geen meetbaar effect.
De onderzoekers hebben geen metingen gedaan die het gevonden effect kunnen verklaren, maar ze poneren in hun stuk twee theorieën. De ene is dat polyfenolen in thee de omzetting van testosteron in estradiol remmen. De andere is dat thee in de hersenen zorgt voor meer serotonine, en zo de aanmaak van testosteron bevordert.
Nogmaals, wij staan sceptisch tegenover deze studie. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken