23.03.2012

Thee voor tijdelijke T-boost

Pre-workoutsuppletie met thee zou wel eens kunnen leiden tot een verhoogde concentratie van het anabole hormoon testosteron in het lichaam, en zo misschien tot een beetje meer spiergroei. Die boute uitspraak baseren wij op een reageerbuisstudie die onderzoekers van Kingston University in Londen binnenkort publiceren in Steroids.

Testosteronspiegel verhogen
Pijnstillers als diclofenac en ibuprofen remmen het enzym UGT2B17, dat in het lichaam testosteron versuikert - en daarmee neutraliseert. Op die manier kunnen die twee pijnstillers de testosteronspiegel misschien tijdelijk verhogen, schreven we eerder.

Fenolen in thee
Wat diclofenac en ibuprofen kunnen, dat kunnen natuurlijke stoffen in onze voeding ook, vermoeden de Britten. Polyfenolen als epicatechin [structuurformule linksonder] en EGCG [structuurformule rechtsonder], verbindingen in groene en witte thee, remmen legio enzymen, dus waarom niet UGT2B17?


Thee voor tijdelijke T-boost


Bovendien kan de concentratie van zulke fenolen in het lichaam van normale mensen flink oplopen. Als je 7 koppen groene thee per dag drinkt, kun je 21.2 nmol per liter van de theeflavonoïde EGCG in je bloed hebben. [J Am Coll Nutr. 2005 Oct;24(5):342-6.] Dat is van eenzelfde orde als de concentratie testosteron in het lichaam van een volwassen man.

Volgens een studie van de State University of New Jersey uit 2002 bereikt 1-2 uur na inname van een groene thee-extract de concentratie van fenolen als epigallocatechin-3-gallate (EGCG), epigallocatechin (EGC) en epicatechin (EC) maximale waarden. [Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002 Oct;11(10 Pt 1):1025-32.] Die zijn zo hoog dat ze wel effect op enzymen moeten hebben.

Experiment
De Britten namen de proef op de som. Ze kochten dragon beard white tea (WT), yunan white tea leaf (WTL), sencha Japanese green tea bags (GT) en white tea powder (WTP).

Het laatstgenoemde product van Burgundy Botanical Extracts was een extract dat eigenlijk is bestemd voor cosmetica. [burgundy-extracts.com] De onderzoekers kochten de andere producten in een reguliere winkel. Ze gooiden 1.6 g van de thee in 80 ml kokend water, filterden de blaadjes weg, en gebruikten de afgekoelde thee voor hun proeven.

Zowel de thee die de onderzoekers trokken als het extract remden in reageerbuizen de versuikering van testosteron door UGT2B17. Vooral het witte thee-extract presteerde goed.


Thee voor tijdelijke T-boost


Toen de onderzoekers naar een paar afzonderlijke theefenolen gingen kijken, ontdekten ze dat EGCG de sterkste UGT2B17-remmer was. EGCG presteerde even goed als de ontstekingsremmer diclofenac in de studie waarover we eerder schreven.

Conclusie
"A wider assessment of foodstuffs and their constituents for inhibitory activity against UGT enzymes is warranted", concluderen de Britten.

Die "wider assessment" zou wel eens razend interessant voor naturelsporters kunnen zijn, en kunnen vertellen hoe een optimale pre-workout-voeding eruit kan zien. Er zijn aanwijzingen dat een verhoogde testosteronspiegel tijdens en na trainingen leidt tot meer progressie.

Misschien hebben pre workout-supplementen met extracten van thee een pseudoanabole werking? Een paar jaar geleden schreven we een stukje over de effecten van een caloriearm energiedrankje op de effecten van fitnesstraining dat we toen eerlijk gezegd tamelijk onwaarschijnlijk vonden. Maar nu niet meer.

Bron:
Steroids. 2012 May;77(6):691-5.

Meer:
Dierstudie: theesupplement is testosteronbooster (10-10-2010)