Opgeladen: 26-4-2017
Opgeborgen in: Aromatherapie, Psychologie
Translation: Orange oil aromatherapy may speed recovery from PTSD (28-9-2022)

Aromatherapie met sinaasappelolie versnelt misschien genezing PTSD

Mensen met post-traumatic stress disorder [PTSD] herstellen misschien sneller door aromatherapie met sinaasappelolie. Dat vermoeden baseren onderzoekers van George Washington University in de VS op experimenten met muizen. De onderzoekers ontdekten dat muizen met een dierlijke variant van PTSD sneller weer normaal functioneren als ze sinaasappelolie inademen.

PTSD
Mensen die, bijvoorbeeld in een oorlog of een gewelddadige overval, extreme angst hebben doorgemaakt, kunnen daaraan PTSD overhouden. In een situatie die doet denken aan de oorspronkelijke gebeurtenis, maar die niet levensbedreigend is, ervaren ze extreme stress die normaal functioneren onmogelijk maakt.

Cassandra Moshfegh vertelde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Physiological Society dat ze muizen had blootgesteld aan een experiment waarvan wetenschappers vermoeden dat het PTSD imiteert. Haar onderzoek werd trouwens betaald door de Amerikaanse overheid.

De onderzoeker gaf haar muizen tegelijkertijd 2 prikkels - een neutrale [in dit geval een geluid] en een negatieve - bijvoorbeeld een electrische schok]. Als de dieren beide prikkels met elkaar hebben leren associëren gedragen ze zich, als ze worden blootgesteld aan de neutrale prikkel, alsof ze een negatieve prikkel krijgen. Bij muizen betekent dit dat ze 'bevriezen' - ze bewegen niet meer. Muizen 'bevriezen' als ze bang zijn.


Aromatherapie met sinaasappelolie versnelt misschien genezing PTSDSinaasappelolie
Moshfegh liet een deel van haar muizen 40 minuten voor en 40 minuten na het aanleren van een PTSD-reactie sinaasappelolie inademen, en een ander deel niet. Toen de onderzoeker de muizen 48 uur later nogmaals blootstelde aan de neutrale prikkel, was het vriesgedrag in de sinaasappeloliegroep met 17.1 procent afgenomen. In de andere groep was dat slechts 3.7 procent.

Moshfegh injecteerde in een ander experiment lipopolysaccharide in de darmen van haar muizen. Lipopolysaccharide veroorzaakt ontstekingen. De hoeveelheid CD45+CD11b+-immuuncellen nam daardoor in getraumatiseerde muizen met 68.7 procent af. Ademden die muizen ook 2 uur sinaasappelolie in, dan was die afname 54.2 procent.

Conclusie
"Relative to pharmaceuticals, essential oils are much more economical and do not have adverse side effects", zegt Moshfegh in een persbericht. "The orange essential plant oil showed a significant effect on the behavioral response in our study mice. This is promising, because it shows that passively inhaling this essential oil could potentially assuage PTSD symptoms in humans."

Bron:
ScienceDaily, 24 April 2017.

Meer:
Bèta-alanine beschermt tegen posttraumatische stressstoornis (PTSD) (16-3-2015)
Echinacea maakt onbezorgd (28-6-2012)
Bèta-alanine helpt tegen angst (22-9-2011)


Drastische toename uithoudingsvermogen door inhaleren muntolie en sinaasappelolie
Als sporters vijf minuten voordat ze gaan trainen muntolie of sinaasappelolie inhaleren neemt hun uithoudingsvermogen fors toe.

Sneller afslanken met aromatherapie
Als je grapefruit of limoenen ruikt, staan je vetcellen makkelijker hun inhoud af aan de bloedbaan. Dierstudie.

Chanel No. 22 verhoogt testosteronspiegel bij mannen, Axe bij vrouwen
De testosteronspiegels van mannen en vrouwen reageert op de geuren die fabrikanten in parfums stoppen.