0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Aromatherapie     Testosteron & Leefstijl  Testosteron & leefstijl     Testosteron & Supplementen  Testosteron & supplementen    

2 8 - 1 0 - 2 0 0 9

  Chanel No. 22 verhoogt testosteronspiegel bij mannen, Axe bij vrouwen (Neuro Endocrinol Lett. 2007 Aug;28(4):433-7.)

De testosteronspiegels van mannen en vrouwen reageert op de geuren die fabrikanten in parfums stoppen. Dat ontdekten Japanse onderzoekers van Nara University of Education, toen die proeven deden op 8 mannelijke en 8 vrouwelijke studenten. Geloof het of niet, maar er is een wetenschappelijke basis voor de advertenties waarin kuddes vrouwen zich storten mannen die Axe hebben gebruikt.

Chanel No. 22 verhoogt testosteronspiegel bij mannen, Axe bij vrouwen
De onderzoekers deden fundamenteel onderzoek naar het effect van geuren op het seksueel gedrag. Ze lieten de studenten ruiken aan 3 veelgebruikte geurcomponenten in cosmetica, en maten voor en na de blootstelling in hun speeksel de concentratie van het stresshormoon cortisol en het libido-opwekkende testosteron.

De geurcomponenten - vakterm: fragrances - waren rose, floral en musk. De studenten roken in een controleproef ook een keer aan helemaal niks.

Bij zowel mannen als vrouwen verlaagden alle fragrances de cortisolspiegel. De figuur hieronder heeft betrekking op mannen, maar de figuur voor de vrouwen was niet wezenlijk anders.


Chanel No. 22 verhoogt testosteronspiegel bij mannen, Axe bij vrouwen


Bij de vrouwen verdubbelde blootstelling aan musk de concentratie testosteron in het speeksel. Musk is eigenlijk hetzelfde als de testosteronmetaboliet en het feromoon
Androstenol
androstenol. [Structuurformule hiernaast] Oorspronkelijk haalde de cosmetische industrie het steroid uit anaalklieren van dieren, maar tot hun grote opluchting heeft de chemische industrie alternatieven ontwikkeld. In de door Unilever geproduceerde Axe-lijn zitten ook geen dierlijke steroidverbindingen meer. De Japanners gebruikten muscone, een mengsel van stoffen als muscone 3-methyl-cyclopentadecalacton.


Chanel No. 22 verhoogt testosteronspiegel bij mannen, Axe bij vrouwen


Bij mannen lijkt Axe de testosteronspiegel daarentegen te verlagen. De testosteronspiegel van mannen stijgt echter weer wel door blootstelling aan floral.


Chanel No. 22 verhoogt testosteronspiegel bij mannen, Axe bij vrouwen


Floral zit in producten voor mannen, maar vooral in producten voor vrouwen. Het zit bijvoorbeeld in Chanel No. 22.
Chanel No. 22 verhoogt testosteronspiegel bij mannen, Axe bij vrouwen
Floral is een mengsel van beta-phenylethylalcohol, linalool en methyldihydrojasmonaat.

De onderzoekers maken op uit hun proeven dat de waarneming van geuren menselijke hormoonspiegels kan verhogen en verlagen. Dat doen ze zo krachtig, dat het helemaal niet zo raar zou zijn als ze invloed zouden hebben op het menselijke seksuele gedrag. Het Axe-effect bestaat.


Alleen jonge vrouwen vallen voor feromonen (13-8-2008)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken