24.03.2013

Sneller afslanken met aromatherapie

Sneller afslanken met aromatherapie
Als je grapefruit of limoenen ruikt, staan je vetcellen makkelijker hun inhoud af aan de bloedbaan. Dat ontdekten onderzoekers van Niigata University en Osaka University die proeven deden met ratten. Aromatherapie met grapefruit- en limoenolie verhoogt misschien het aantal kilo's vet dat je kunt verliezen tijdens een afslankdieet.

Aromatherapie werkt. De effecten van blootstelling aan geuren zijn bescheiden, maar in moderne laboratoria hebben onderzoekers aangetoond dat proefpersonen die lavendel ruiken zich beter voelen, meer ontspannen zijn en minder fouten maken als ze wiskundige vraagstukken moeten oplossen. [Int J Neurosci. 1998 Dec;96(3-4):217-24.] De geur van rozemarijn maakt daarentegen wakkerder en alerter. De geur van rozemarijn maakt dat proefpersonen wiskundige vraagstukken sneller oplossen, maar heeft geen invloed op het maken van fouten.

Die effecten van blootstelling aan geuren worden ook zichtbaar als de electrische activiteit van de hersenen meet. En dat gegeven zette de Japanners aan het denken.

Er lopen zenuwen door vetweefsels, en activatie van die zenuwen kan misschien de afbraak van vet in de hand werken. Als die zenuwbanen sterkere prikkels sturen naar de vetcellen, dan dumpen die misschien meer vetzuren in de bloedbaan. En misschien kan aromatherapie voor die prikkeling zorgen, zo beredeneerden de onderzoekers.

Om die theorie te toetsen deden de Japanners een proef met ratten. Ze verdoofden de dieren en legden hun snuit in een koker, zoals je hieronder ziet. Op de bodem van de koker hadden ze, of filterpapier, een beetje aromatische grapefruitolie of limoenolie gedruppeld.


Sneller afslanken met aromatherapie


Sneller afslanken met aromatherapie


Sneller afslanken met aromatherapie


Hierboven zie je het effect van limoen- en grapefruitolie in een verdunning van 1:100 op het aantal electrische pulsjes in de zenuwbaan naar de witte vetcellen in de epididymis. Vooral grapefruitolie presteert goed.

"It is reasonable to assume that olfactory stimulation with the flavor of the citron group activates sympathetic outflow to the white adipose tissue and facilitates the release of norepinephrine from the nerve terminals, which activates lipolysis and finally suppresses body weight gain", concluderen de Japanners. "The effect of the olfactory stimulation with flavors of the citron group on the concentration of fatty acid and glycerol in the blood should be investigated in further study."

Bron:
Exp Biol Med (Maywood). 2003 Nov;228(10):1190-2.

Meer:
Chanel No. 22 verhoogt testosteronspiegel bij mannen, Axe bij vrouwen (28-10-2009)
Alleen jonge vrouwen vallen voor feromonen (13-8-2008)
Geur van lavendel en pompoen zorgt voor stevigere erectie (3-12-2007)