Opgeladen: 27-10-2019
Opgeborgen in: Echinacea, Plantaardige extracten, Cerebrogenics
Translation: Echinacea makes you carefree (29-7-2012)

Echinacea maakt onbezorgd

Echinacea maakt onbezorgd
Een verrassend lage dosis Echinacea angustifolia maakt mensen minder angstig, bezorgd en tobberig. Dat ontdekten onderzoekers van het Hongaarse Institute of Experimental Medicine in Budapest. Een dosis van 40 milligram extract heeft al effect.

Alkylamides
In Echinacea zitten alkamides. Het maakt niet uit of je te maken hebt Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia of Echinacea pallida, in alle soorten Echinacea vind je alkamides.

In het lichaam interacteren Echinacea-alkamides met de cannabinoid CB1-receptor, en verminderen daardoor waarschijnlijk pijnsensaties. Ook remmen alkamides de afbraak van de endocannabinoid anandamide. Dat is een neurotransmitter die een rol speelt bij pijn, depressie, de werking van het geheugen, de vruchtbaarheid en het hongergevoel.

Onderzoekers vermoeden dat de alkamides in Echinacea ook iets doen met andere - en misschien nog onbekende - cannabinoidreceptoren, en via die receptoren het immuunsysteem effectiever maken.


Echinacea maakt onbezorgd


Dierstudies
In dierstudies ontdekten de Hongaren een paar jaar geleden dat Echinacea-suppletie gevoelens van onrust en angst vermindert. [Phytother Res. 2010 Nov;24(11):1605-13.] Dat kwam niet als een volslagen verrassing. Dezelfde onderzoekers bewezeb eerder dat het verminderen van de concentratie anandamide en het blokkeren van de CB1-receptor in dieren angstgevoelens in de hand werken. [Eur J Neurosci. 2002 Oct;16(7):1395-8.]

En verdraaid: in ratten werkte het. Het werkte zelfs erg goed. De hoeveelheid Echinacea-extract die een merkbaar effect had was volgens de Hongaren 3-8 mg/kg lichaamsgewicht/dag. Extracten van Passiflora-planten hebben in dierstudies bijvoorbeeld pas effect bij 400 mg/kg/dag, extracten van Valeriana officinalis bij 100 mg/kg/dag en extracten van Turnera aphrodisiaca bij 50 mg/kg/dag.

Humaan onderzoek
De onderzoekers publiceerden in 2013 in Phytotherapy Research de resultaten van een humane studie. Daarin kregen 33 gezonde vrijwilligers gedurende een week dagelijks 20 of 40 mg extract van Echinacea angustifolia. Het gebruikte preparaat was gemaakt door het Hongaarse ExtractumPharma. [expharma.hu]

De onderzoekers lieten de proefpersonen dagelijks vragen beantwoorden, zodat ze aan de hand van scores konden aangeven hoe angstig, tobberig en bezorgd de proefpersonen waren. De onderzoekers ontdekten dat Echinacea angustifolia al binnen enkele dagen de totaalscore verlaagde. Twee weken nadat het gebruik was gestaakt was die score nog steeds verlaagd.

Lichtgekleurde bolletjes: 20 mg/dag, donkere bolletjes: 40 mg/dag.


Echinacea maakt onbezorgd


Conclusie
"The need for intermittent treatment with anxiolytics that have a rapid onset of action and that of utilizing non-conventional therapies can be met by the Echinacea angustifolia extract tested in this and earlier studies", concluderen de onderzoekers.

Gepatenteerd
De onderzoekers hebben patenten op hun naam staan voor het gebruik van Echinacea als middel tegen angstgevoelens en tobberigheid. [Application number: 12/304,558; Publication number: US 2009/0285907 A1]

Bron:
Phytother Res. 2013 Jan;27(1):54-61.

Meer:
Samen werken Echinacea en Cat's Claw beter (4-7-2011)
Megadosis Echinacea verhoogt EPO (23-4-2009)
Elke dag beetje Echinacea verlengt levensduur (19-4-2009)


Minder piekeren, malen en tobben door extra vitamine C Stop met tobben, ga krachttrainen Tobben over gezondheid vergroot kans hartaanval

Minder piekeren, malen en tobben door extra vitamine C
Braziliaanse onderzoekers ontdekten dat middelbare scholieren minder piekeren, tobben en malen als ze elke dag een supplement met een halve gram vitamine C binnenkrijgen.

Stop met tobben, ga krachttrainen
Ben je nogal tobberig? Ben je vaak gespannen, ongerust of bezorgd? Krachttraining helpt.

Tobben over gezondheid vergroot kans hartaanval
Dat ontdekten psychiaters van Sandviken University Hospital in Noorwegen in een onderzoek waaraan meer dan zevenduizend Noren meewerkten.