Opgeladen: 10-2-2016
Opgeborgen in: Psychologie, Vitamine C, Vitamines
Translation: Less anxiety, worry and doubt with vitamin C (20-4-2016)

Minder piekeren, malen en tobben door extra vitamine C

Een supplement met 500 milligram vitamine C vermindert tobgedrag. Braziliaanse onderzoekers ontdekten dat middelbare scholieren minder piekeren, tobben en malen als ze elke dag een supplement met een halve gram vitamine C binnenkrijgen.

Tobben en vitamine C
Honderdduizenden mensen verzieken hun leven omdat ze teveel tobben, piekeren en malen. Het lost niets op, maar vermindert wel de kwaliteit van leven.

Gezondheidswetenschappers zoeken naar een oplossing, en sommigen van hen geloven dat ze die moeten zoeken in suppletie met vitamine C. Ze baseren die theorie op fundamenteel onderzoek uit de vorige eeuw, waaruit blijkt dat vitamine C de GABA-receptor beter laat functioneren. [Biull Eksp Biol Med. 1986 Sep;102(9):288-9.] GABA is een neurotransmitter die betrokken is bij ontspanning en rust.

Er zijn aanwijzingen dat vitamine C in onkinderachtige hoeveelheden positieve psychologische effecten heeft. In een inmiddels vijftien jaar oude studie rapporteerden Duitse onderzoekers bijvoorbeeld dat een dagelijkse dosis van maar liefst drie gram vitamine C per dag de concentratie cortisol in het bloed verminderde, en gevoelens van stress reduceerde. [Psychopharmacology (Berl). 2002 Jan;159(3):319-24.] In een Pakistaans onderzoek uit 2013 liet een dagelijkse dosis van een gram vitamine C diabeten minder piekeren. [Pak J Biol Sci. 2013 Nov 15;16(22):1597-600.]

Zou suppletie met vitamine C ervoor kunnen zorgen dat gezonde mensen beter in hun vel gaan zitten? En minder energie verspillen aan piekeren? Dat is de vraag die onderzoekers van de University of Brasilia wilden beantwoorden door een experiment met scholieren. Tobben en piekeren vermindert in die groep de studieresultaten, en dat is uiteraard ongewenst.

Studie
De onderzoekers verdeelden 42 middelbare scholieren in twee groepen, en gaven de ene groep elke dag 500 milligram vitamine C en de andere groep een placebo. Vlak voor en na de suppletieperiode bepaalden de onderzoekers hoeveel last de proefpersonen hadden van anxiety [zoals psychologen gedragingen als tobben, piekeren en malen liever noemen] aan de hand van de Beck Anxiety Inventory [BAI].

Als je op Beck Anxiety Inventory hoger scoort dan 35, dan tob je zoveel dat je geestelijke en lichamelijke gezondheid in gevaar is. Scoor je tussen de 22-35, dan heb je last van moderate anxiety. Je tobt veel, maar het is hanteerbaar. Scores onder de 22 zijn tenslotte gezond. Psychologen spreken dan van low anxiety.

Resultaten
De studenten in de placebogroep scoorden na de twee weken niet wezenlijk lager, de studenten die vitamine C hadden geslikt wel. Hun tobberigheid verminderde van moderate anxiety naar low anxiety.


Minder piekeren, malen en tobben door extra vitamine C


Conclusie
"The authors recommend the implementation of nutritional programs in high schools that include healthy foods rich in micronutrients such as vitamin C", schrijven de onderzoekers in de laatste zinnen van hun publicatie. "They also recommend the use of vitamin C as an adjunct treatment for anxiety and for improving academic performance among students."

"In conclusion, this study suggests that a diet rich in vitamin C can help to reduce anxiety levels and possibly increase academic performance among anxious students."

Bron:
Pak J Biol Sci. 2015 Jan;18(1):11-8.

Meer:
Dieet niet optimaal? Kiwi's [bomvol vitamine C] bestrijden vermoeidheid en geven meer energie (6-2-2016)
Vitamine C vermindert prestatieverslechtering door alcohol (14-9-2015)
Meer bewegen wordt makkelijker door supplement met vitamine C (25-8-2014)


Stop met tobben, ga krachttrainen
Bewegingswetenschappers experimenteren met studenten.

Chips en chocolaatjes maken je somber, fruit maakt je onbekommerd en energiek
Het psychologische effect van een verbetering van je dieet is al binnen enkele dagen merkbaar.

Waarom je jezelf beter voelt als je kersen eet
Kersen remmen cortisol.