Opgepoetst: 13-2-2020
Opgeladen: 22-9-2011
Opgeborgen in: Bèta-alanine, Aminozuren
Translation: Beta-alanine helps against anxiety (26-10-2011)

Bèta-alanine helpt tegen angst

Beta-alanine
Examenvrees? Durf je niet over straat? Bang in het donker? Volgens een Japanse dierstudie overwin je je angst makkelijker als je bèta-alanine gebruikt. En als de Japanners het bij het rechte eind hebben, beschermt bèta-alanine misschien ook tegen depressie en dementie.

Studie
De onderzoekers, verbonden aan Kyushu University, deden een experiment met drie groepen muizen. De ene groep kreeg 5 weken achtereen standaardvoer, de tweede voer met 22.5 millimol taurine en de derde voer met 22.5 millimol bèta-alanine.

Na ongeveer 4 weken onderwierpen de onderzoekers hun muizen aan een psychologische test, die laat zien hoe makkelijk de dieren angst konden overwinnen. In die test keken de Japanners hoeveel tijd de dieren durfden rond te lopen in - voor een muis tamelijk enge - open gangen en hoe vaak ze zich daar überhaupt in waagden.

Resultaten
De onderzoekers ontdekten dat suppletie met bèta-alanine de muizen dapperder maakte. Ze liepen vaker de open gangen in, en verbleven daar langere tijd.


Bèta-Alanine helpt tegen angst


Bèta-Alanine helpt tegen angst


Mechanisme
Bèta-Alanine helpt tegen angst
Toen de onderzoekers, nadat de vijf weken voorbij waren, in de hersenen de hippocampus van de muizen bestudeerden, ontdekten ze hoe bèta-alanine het gedrag van de dieren had veranderd. In de hippocampus had het aminozuur de aanmaak van het hersenhormoon brain-derived neurotrophic factor [BDNF] verhoogd. [Ruimtelijke structuur hierboven.] BDNF doet met hersenen ongeveer wat anabolen met spierweefsel doen. Het laat hersenweefsel groeien - niet doordat het hersencellen groter laat worden, maar doordat het hersencellen nieuwe connecties met elkaar laat maken.

Toepassing
De hippocampus speelt een rol bij het opnemen en gebruiken van informatie. Bij ernstige neurologische ziekten, zoals Alzheimer maar ook bij schizofrenie, is vaak sprake van beschadiging van de hippocampus. Omdat BDNF de neurocellen kan stimuleren om die schade te repareren, bestuderen wetenschappers de effecten van leefstijl op de aanmaak van BDNF. Een leefstijl die BDNF activeert, beschermt tegen dementie en Alzheimer. Hopen ze.

Te weinig activiteit van BDNF kan ook depressie in de hand werken. Lichaamsbeweging, antidepressiva en intellectuele prikkels helpen waarschijnlijk tegen depressie omdat die BDNF activeren.

Zouden psychiaters die depressieve mensen laten hardlopen nog betere resultaten boeken als ze hun cliënten ook bèta-alanine geven?

Bron:
Amino Acids. 2010 Jul;39(2):427-34.

Meer:
Bèta-Alanine beschermt tegen posttraumatische stressstoornis (16-3-2015)
Suppletie met bèta-alanine maakt soldaat in gevechtssituaties dodelijker (7-5-2014)


Echinacea maakt onbezorgd

Minder depressie, angst en stress door hop

Aromatherapie met sinaasappelolie versnelt misschien genezing PTSD

Echinacea maakt onbezorgd
Een verrassend lage dosis Echinacea angustifolia maakt mensen minder angstig, bezorgd en tobberig.

Minder depressie, angst en stress door hop
Suppletie met een extract van hop - Humulus lupulus in het Latijn - zorgt ervoor dat mensen die zich depressief, angstig of gestresst voelen beter in hun vel gaan zitten.

Aromatherapie met sinaasappelolie versnelt misschien genezing post-traumatic stress disorder
Dat vermoeden baseren onderzoekers van George Washington University in de VS op experimenten met muizen.