Opgeladen: 17-6-2019
Opgeborgen in: L-Arginine, GABA, Aminozuren
Translation: How arginine enhances the effect of GABA (18-6-2019)

Hoe arginine de werking van GABA versterkt

Hoe arginine de werking van GABA versterkt
GABA verbetert de slaap en vergroot de afgifte van groeihormoon, maar het effect van suppletie is niet altijd om over naar huis te schrijven. Dat komt vooral omdat GABA maar moeilijk vanuit de bloedbaan in de hersenen kan geraken. Onderzoekers van de University of Madras in India ontdekten twee decennia geleden dat L-arginine de opname van GABA door de hersenen vergroot.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met ratten. Ze gaven hun proefdieren injecties met verbindingen als L-arginine en GABA in hun dunne darm. Die vorm van toediening imiteert min of meer het effect van orale toediening.

Resultaten
Zowel L-arginine als GABA verhoogden de concentratie GABA in de hersenen van de ratten. De gecombineerde toevoeging van L-arginine en GABA zorgden echter voor een nog sterkere toename van de concentratie GABA.


Hoe arginine de werking van GABA versterkt


Hoe arginine de werking van GABA versterkt


L-Arginine is een precursor van stikstofmonoxide [NO]. De arginine-analoog N-nitro-L-arginine methyl ester [L-NAME] blokkeert de omzetting van L-arginine in NO. Toediening van L-NAME zorgde ervoor dat L-arginine niet langer de opname van GABA door de hersenen verhoogde.


Hoe arginine de werking van GABA versterkt


Conclusie
"Our study shows that L-arginine increases blood-brain barrier permeability to GABA and that L-NAME completely abolishes this", schrijven de onderzoekers. "We believe that these effects are mediated by NO and that NO contributes to increased blood-brain barrier permeability to GABA."

Als dat klopt, dan zouden ook supplementen als bietensap of L-citrulline de werking van GABA kunnen verbeteren. En waarschijnlijk werken die combinaties nog beter dan die met L-arginine.

Bron:
Brain Res Bull. 2002 Jan 15;57(2):231-6.

Meer:
Alcoholvrij bier laat GABA-receptor beter werken en verbetert slaap (17-10-2015)
Slecht slapen door cafeïne? GABA helpt (3-8-2015)
13-OXO-ODA, esculeoside-A en GABA in tomatensap verminderen overgangsklachten (17-6-2015)


Dierstudie: acerola (bevat GABA) zet rem op de groei van vetweefsel

GABA: lichaamsvetremmer en insulineversterker

Drie gram GABA verviervoudigt afgifte groeihormoon na training

Acerola (bron van GABA) zet rem op de groei van vetweefsel
En misschien heb je er helemaal niet zoveel van nodig... Dierstudie.

GABA is een lichaamsvetremmer en insulineversterker
GABA is een slaapbevorderaar en een groeihormoon-booster. Volgens deze onderzoekers kan suppletie met GABA dikke mensen helpen om gezond te blijven.

Drie gram GABA verviervoudigt afgifte groeihormoon na training
Krachtsporters die 3 gram van het supplement GABA slikken verviervoudigen daardoor hun afgifte van groeihormoon tijdens en na de training.