03.08.2015

Slecht slapen door cafeïne? GABA helpt

Afslank- en energiesupplementen met cafeïne werken in de regel prima, maar ze kunnen funest zijn voor je slaap. Onderzoekers van Konkuk University in Zuid-Korea hebben misschien een oplossing voor dat probleem ontdekt. Hun dierstudies suggereren dat GABA-suppletie het negatieve effect van cafeïne op de slaap kan opheffen.

GABA
Cafeine

GABA
GABA is een afkorting voor gamma-aminoboterzuur. [Tweede structuurformule hiernaast; de eerste is die van cafeïne.] In het lichaam fungeert GABA als een neurotransmitter, die onder meer andere neurotransmitters afremt. Daardoor heeft suppletie met enkele honderden milligrammen GABA per dag een rustgevende werking.

GABA zit in legio plantaardige voedingsmiddelen. GABA zit bijvoorbeeld in acerola, Passiflora caerulea en tomatensap. De Koreanen gebruikten voor hun experimenten GABA uit rijst.

Studie
De Koreanen injecteerden muizen direct in hun darmen met een dosis cafeïne die - vertaald naar mensen - je kunt verwachten in een kop sterke koffie. Dertig minuten daarna dienden ze de muizen het slaapmiddel pentobarbital toe, en keken ze hoe lang het duurde totdat de muizen in slaap vielen.

Stoffen die in de pentobarbitaltest de slaap uitstellen verminderen in de regel de kwantiteit en kwaliteit van de slaap. Stoffen die het moment van inslapen bespoedigen doen meestal precies het tegenovergestelde.

Een kwartier voordat de onderzoekers de muizen injecteerden met cafeïne lieten ze de proefdieren water drinken waarin GABA [RFE-GABA] was opgelost.

Resultaten
Je ziet in de twee figuren hier pal onder dat GABA zonder cafeïne het moment van inslapen niet bespoedigde, maar wel de totale slaapduur vergrootte.Slecht slapen door cafeine? GABA helptIn de figuur hierboven is DZP diazepam [positieve controlegroep] en MD maltodextrine [placebogroep].

GABA verkortte de inslaaptijd en verlengde de totale slaapduur, zie je hierboven. De dosis van 300 mg per kg lichaamsgewicht werkte het beste. Het humane equivalent van die dosis is ongeveer 2-3 gram. Da's aan de forse kant, maar ook 30 en 10 procent van die dosis waren effectief.

De Koreanen bestudeerden ook het effect van GABA op het gedrag van de muizen. Voor zover ze dat konden zien werden de dieren niet suf door GABA-suppletie.

Conclusie
"In addressing the sleep problems of caffeine consumers, there is a great benefit in introducing nutraceutical agents from plant resources, as they are generally considered safe and easily produced", concluderen de Koreanen. Ze voegen daaraan toe dat er nog meer onderzoek nodig is voordat fabrikanten met goed fatsoen producten met GABA voor cafeïne-gebruikers op de markt kunnen zetten.

Bron:
Biomol Ther (Seoul). 2015 May; 23(3): 268274.

Meer:
GABA: lichaamsvetremmer en insulineversterker (20-11-2014)
GABA verviervoudigt afgifte groeihormoon na training (29-5-2010)