Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining       Krachttraining, voeding & suppletie       Groeihormoon       GABA    

2 9 - 0 5 - 2 0 1 0

  GABA verviervoudigt afgifte groeihormoon na training (Med Sci Sports Exerc. 2008 Jan;40(1):104-10.)

Krachtsporters die 3 gram van het supplement GABA [structuurformule hieronder] slikken verviervoudigen daardoor hun afgifte van groeihormoon tijdens en na de training. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van Shenendoah University door een proef op 11 mannen van gemiddeld 23 jaar, die al voordat de proef begon trainden met gewichten.

GABA verviervoudigt afgifte groeihormoon na training

GABA
GABA - voluit: gamma-aminobutyric acid - is een neurotransmitter die je vooral in de hersenen tegenkomt. Het lichaam maakt de verbinding uit glutamaat. GABA speelt een rol bij ontspanning. Kalmerende middelen en slaapmiddelen als benzodiazepines en barbituraten werken via dezelfde receptor als GABA. GABA is als supplement op de markt, maar je moet behoorlijk veel GABA slikken om er iets van te merken. De hersenen nemen GABA moeilijk op uit het bloed.

GABA stimuleert de afgifte van groeihormoon door de hersenen. Krachttraining doet dat ook. De onderzoekers vroegen zich af wat er gebeurt als je allebei doet. Gaat de afgifte van groeihormoon dan extra omhoog?

De onderzoekers lieten hun proefpersonen de voornaamste spiergroepen van hun lichaam trainen met de chest-press, lat-pulldown, flies, seated-row, shoulder-press, biceps-curl, triceps-extension, leg-press, leg-curl, leg-extension en de calf-raise. De proefpersonen trainden met 70 procent van het gewicht waarmee ze nog net 1 rep konden maken, deden van elke oefening 1 set en rustten 1 minuut tussen de sets. De training duurde een kwartier.

De ene keer slikten de proefpersonen vlak voordat ze gingen trainen 4 caps van GNC's GABA-750 [met in elke cap 750 mg GABA], de andere keer caps zonder actieve stof. De onderzoekers herhaalden de procedure terwijl de proefpersonen rustten. Ook als de mannen niet trainen verhoogde het GABA-supplement hun GH-spiegel.


GABA verviervoudigt afgifte groeihormoon na training


De figuur hierboven heeft betrekking op immunoreactief GH. Dat is de fractie van het groeihormoon die biologisch actief is.

De onderzoekers monitorden het bloed van de proefpersonen gedurende anderhalf uur. Hieronder zie je hoeveel actief GH de proefpersonen gedurende die periode in totaal aanmaakten.


GABA verviervoudigt afgifte groeihormoon na training


GABA verhoogt de totale hoeveelheid groeihormoon die de proefpersonen door hun training aanmaakten met 480 procent. Of krachtsporters door het effect op de langere termijn ook sneller vet verliezen of meer spierfweefsel opbouwen, dat weten de onderzoekers niet.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken