Opgepoetst: 23-4-2021
Opgeladen: 15-2-2015
Opgeborgen in: Plantenextracten, Afslanken
Translation: Animal study: acerola inhibits growth of fat tissue (20-3-2015)

Dierstudie: acerola zet rem op de groei van vetweefsel

Bodybuilders zijn continu op zoek naar strategieën om de groei van de vetreserves bij een ruime inname van kilocalorieën te minimaliseren. Volgens een dierstudie van onderzoekers van de Universidade Estadual Paulista in Brazilië is suppletie met acerola zo'n strategie. En misschien heb je er helemaal niet zoveel van nodig.

Acerola
De acerola is een soort kers, die groeit aan de tropische struik Malpighia emarginata. Acerola zit ramvol vitamine C, maar bevat ook carotenoïden, gamma-aminoboterzuur (GABA) en polyfenolen. Daarom heeft de acerola al enkele decennia de status van een superfood.

Dierstudie: acerola zet rem op de groei van vetweefsel
In stenen winkels en webshops die acerola verkopen vind je meestal supplementen met extracten, maar de Brazilianen gebruikten verschillende soorten sap: gewoon industrieel sap [IND], sap van onrijpe acerola's [UNR] en sap van rijpe acerola's [RIP].

Studie
De Brazilianen mestten muizen gedurende 13 weken vet met voer waarin ze junkfood hadden verwerkt [CAF]. Een groep muizen kreeg standaardvoer, en gold als controlegroep.

Als je dieren vestmest ontstaan er ontstekingen in hun vetweefsels, die de groei van hun vetreserves nog verder versnellen. De Brazilianen wilden weten of ze daaraan met acerola-suppletie iets konden doen, en gaven hun proefdieren dus 10 milliliter acerola-sap per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Het humane equivalent van die dosis is, als je uitgaat van een volwassen mens van 80 kilo, 80 milliter per dag. Dat zijn twee jeneverglaasjes.

Resultaten
Toen de 13 weken voorbij waren, waren de muizen die wel junkfood maar geen acerola hadden gekregen, significant zwaarder dan de andere proefdieren.


Dierstudie: acerola zet rem op de groei van vetweefsel

Dierstudie: acerola zet rem op de groei van vetweefselAan de hand van het gewicht van de epididymal, mesenteric, and retroperitoneal adipose tissues bepaalden de Brazilianen een adiposity index. Die was fors verhoogd in de muizen die waren vetgemest, maar de suppletie met acerola had die toename zo ongeveer gehalveerd.

De suppletie met acerola verminderde in het vetweefsel de toename van de hoeveelheid TNF-alpha. Dat is een ontstekingsfactor die de werking van insuline afremt.


Dierstudie: acerola zet rem op de groei van vetweefsel

Dierstudie: acerola zet rem op de groei van vetweefselMechanisme
De suppletie met acerola had gezorgd dat vetcellen meer toll-like receptor-4 waren gaan aanmaken. Via die receptor activeren vetcellen met het immuunsysteem, en zorgen ze er voor dat immuuncellen dode vetcellen opruimen.

De Brazilianen vermoeden dat acerola er via toll-like receptor-4 voor zorgt dat het immuunsysteem beter zijn werk kan doen, en dat daardoor de aanmaak van vetzuchtaanjagende signaalmoleculen als TNF-alpha minder toeneemt.

Slot
"Future studies are needed to better understand the mechanisms involved in the beneficial effects associated with acerola juice intake, especially in mice fed a cafeteria high-fat diet", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Lipids Health Dis. 2014 Feb 4;13:24.

Meer:
Dierstudie: Sint Janskruid gaat vorming lichaamsvet tegen (21-12-2014)
GABA: lichaamsvetremmer en insulineversterker (20-11-2014)
Het body recompositioning effect van piceatannol (19-7-2013)


Teveel eten en toch slank blijven door krachttraining Vitamine C maakt junkfood minder dikmakend Als je veel calorieen eet, voorkomt shiitake dat je dik wordt

Teveel eten en toch slank blijven door krachttraining
Als je een paar keer per week stevig traint met gewichten, kun je zonder dik te worden elke dag bij de McDonald's aanschuiven.

Vitamine C maakt junkfood minder dikmakend
Het vetmesten van labratten met junkfood gaat stukken moeizamer als je de dieren daarbij ook vitamine C geeft.

Als je veel calorieën eet, voorkomt shiitake dat je dik wordt
Australische dierstudie.