Opgeladen: 24-4-2021
Opgeborgen in: Appels, Bessen, Langer leven & leefstijl, Langer leven & suppletie, Plantenextracten
Translation: The life-extending effects of apples and berries reinforce each other (25-4-2021)

De levensverlengende werking van appels en die van bessen versterken elkaar

Appels (liefst met schil) en bessen zijn gezond. En dat geldt dubbel en dwars voor hun combinatie. Die is dubbelplusgezond, ontdekten Chinese onderzoekers.

Studie
Voedingswetenschappers van South China University of Technology publiceerden in 2020 een onderzoek in Food & Function, waarin ze het modelorganisme Caenorhabditis elegans levenslang blootstelden aan extracten van de schillen van appels, extracten van blauwe bessen en een combinatie van die twee.

Uit eerdere studies was al gebleken dat bioactieve stoffen in zowel appels als bessen de levensduur van dit wormpje kunnen verlengen.

Resultaten
Zowel extracten van de schillen van appels als extracten van blauwe bessen verlengden de levensduur van de wormpjes. Hoe meer extract de onderzoekers in de bodem stopten, hoe sterker het effect. Nog sterker was de levensverlengende werking van een combinatie van beide extracten. Die combinatie verlengde de levensduur van de diertjes met 31.4 procent.


De levensverlengende werking van appels en die van bessen versterken elkaar


De levensverlengende werking van appels en die van bessen versterken elkaar


De figuur hierboven is verkleind. Klik erop voor een grotere versie. Je kijkt naar het effect van blootstelling aan de extracten op de beweeglijkheid van de aaltjes als ze verouderen. Beweeglijkheid van aaltjes zegt iets over hun vitaliteit.

Kort en simpel gezegd, de figuur laat zien dat combinatie van appelschilextract en bessenextract niet alleen de life span van Caenorhabditis elegans vergrootte, maar ook zijn health span.

De onderzoekers herhaalden hun experimenten, maar stelden de aaltjes toen bloot aan stressoren zoals UV-straling en hoge temperaturen. Ook onder die omstandigheden verlengden de extracten de life span van de wormpjes.

Mechanisme
De onderzoekers konden achterhalen dat appelschilextract en bessenextract onder meer effect hadden op twee belangrijke genen: daf-16 en sir-2.1. Mensen hebben die genen, in een ietwat gewijzigde vorm, ook. Bij ons laten ze cellen de eiwitten AMPK en SIRT1 aanmaken.

Bron:
Food Funct. 2020 Jul 22;11(7):6170-85.

Meer:
Bladgroenten, broccoli en blauwe bessen, maar geen sapjes | 4 voedingstips die je helpen borstkanker te overleven (29-3-2021)
Cyanidine, de levensverlenger in blauwe bessen (11-4-2018)
Levensverlengende goji-bes is emerging super food (11-6-2007)


Appelpolyfenolen verlengen levensduur, mechanisme onbekend Meer appels, minder longkanker Appel met schil beschermt beter tegen kanker

Appelpolyfenolen verlengen levensduur, mechanisme onbekend
De polyfenolen in appels verlengen de levensduur van het wormpje Caenorhabditis elegans met 12 procent.

Meer appels, minder longkanker
Het meest alledaagse soort fruit dat in supermarkten ligt vermindert de kans op longkanker, en misschien ook wel op darm- en borstkanker.

Appel met schil beschermt beter tegen kanker
Appels zijn gezonder als je ze eet met schil. Tenminste, als we het hebben over rode en blozende appels, zoals Jonagold en Pink Lady.