Opgeladen: 29-3-2021
Opgeborgen in: Bessen, Kanker voorkomen & overleven, Borstkanker
Translation: Leafy vegetables, broccoli and blueberries, no juices | 4 nutrition tips to survive breast cancer (30-3-2021)

4 voedingstips die je helpen borstkanker te overleven

Vrouwen die borstkanker hebben overleefd, verhogen hun kansen als ze vruchtensap uit hun dieet knikkeren maar wel veel bladgroenten, broccoli en blauwe bessen consumeren. Dat ontdekten onderzoekers van Harvard.


Bladgroenten, broccoli en blauwe bessen, maar geen sapjes | 4 voedingstips die je helpen borstkanker te overlevenStudie
Maryam Farvid, een epidemioloog van de universiteit van Harvard, analyseerde de gegevens van 8927 vrouwen met borstkanker die in de periode 1980-2011 meededen aan de Nurses' Health Study I en II.

Farvid volgde de vrouwen tot 2014-2015. In die periode overleden 2521 vrouwen. Dat komt neer op 28 procent van de vrouwen. In 42 procent van de gevallen overleden de vrouwen als gevolg van borstkanker, in de overige gevallen door andere doodsoorzaken.

Farvid kende het dieet van de vrouwen. De vrouwen had elke 4 jaar na de diagnose vragenlijsten ingevuld.

Groenten
Nadat Farvid met statistiek de invloed van alle denkbare factoren had weggepoetst, bleek dat een relatief hoge inname van groenten de totale kans op overlijden verminderde. Elke 2 dagelijkse porties groenten per dag verminderden de all cause-sterftekans met 11 procent. Fruit had geen significant effect.

De tabellen hieronder zijn verkleind. Klik er op voor een grotere versie.


Bladgroenten, broccoli en blauwe bessen, maar geen sapjes | 4 voedingstips die je helpen borstkanker te overleven


Bladgroenten
Toen Farvid ging uitpluizen welke soorten groenten de kans op overlijden verminderde, deed ze een paar opmerkelijke ontdekkingen. De categorie bladgroenten sprong eruit. Hoe meer bladgroenten de vrouwen aten, hoe kleiner hun de all cause-sterftekans.

Broccoli & bessen
Toen Farvid nog specifieker ging kijken, bleek om te beginnen dat broccoli de all cause-sterftekans verminderde. Daarnaast bleek dat blauwe bessen / bosbessen de all cause-sterftekans verminderden, maar ook de kans op overlijden als gevolg van borstkanker.

Blauwe bessen waren in deze studie het enige voedingsmiddel dat specifiek de kans op overlijden door borstkanker verminderde.


Bladgroenten, broccoli en blauwe bessen, maar geen sapjes | 4 voedingstips die je helpen borstkanker te overleven


Sap
Farvid keek tenslotte ook naar vruchtensap. Sapjes verhoogden de kans op overlijden door borstkanker en de totale kans op overlijden. Toen de onderzoekers keek naar verschillende soorten sap afzonderlijk, bleek dat sinaasappelsap geen effect had op de sterftekans, maar alle andere soorten sap wel.

Waarschijnlijk zijn sapjes niet goed voor vrouwen met borstkanker omdat ze veel suikers bevatten. In sinaasappels zitten kennelijk bioactieve stoffen die de negatieve effecten van suikers opheffen. Misschien limoneen. Of polymethoxyfenolen. Of obacunon. Of pectines. Of...

Bron:
Cancer Res 2020;80:5134-43.

Meer:
Borstkanker overleven met minder & langzamere koolhydraten (15-3-2021)
Beetje lichaamsbeweging zorgt voor drastische verhoging overlevingskansen bij borstkanker (11-12-2020)
Koolhydraatarm dieet beschermt vrouwen met borstkanker tijdens chemotherapie (4-3-2020)


Onvermoed spierballenvoer: bosbessen Schaaltje bosbessen beschermt tegen hartinfarct Zwarte bessensap verhoogt dopamine, maakt lichaamsbeweging aangenamer

Onvermoed spierballenvoer: bosbessen
Blauwe bosbessen zijn niet alleen een modieuze super food voor health freaks die hun immuunsysteem en cardiovasculaire gezondheid willen verbeteren.

Schaaltje bosbessen beschermt tegen hartinfarct
Als je elke dag een schaaltje blauwe bessen eet, neemt je kans op een hart- of vaatziekte af met 15 procent.

Zwarte bessensap verhoogt dopamine, maakt beweging aangenamer
Een glas zwarte bessensap, ingenomen voor langdurige matig-intensieve lichaamsbeweging, maakt die beweging minder vermoeiend.