Opgeladen: 4-3-2020
Opgeborgen in: Kanker overleven, Koolhydraatarm dieet, Borstkanker
Translation: Low carbohydrate diet protects women with breast cancer during chemotherapy (5-3-2020)

Koolhydraatarm dieet beschermt vrouwen met borstkanker tijdens chemotherapie

Koolhydraatarm dieet beschermt vrouwen met borstkanker tijdens chemotherapie
Als vrouwen met een gevorderde vorm van borstkanker chemotherapie krijgen, nemen hun overlevingskansen toe als ze overstappen op een ketogeen dieet en verbetert hun lichaamssamenstelling. Maar het volhouden van zo'n dieet is niet makkelijk. Dat vertellen Iraanse onderzoekers in een humane studie die is verschenen in Nutrition & Cancer.

Studie
De onderzoekers verdeelden 60 vrouwen van 18-70 jaar met een gevorderde vorm van borstkanker in twee groepen.

Gedurende 3 maanden, waarin de vrouwen chemotherapie kregen, aten de vrouwen in de controlegroep 'normaal'. De energie in hun voeding kwam voor 55 procent uit koolhydraten, voor 15 procent uit eiwit en voor 30 procent uit vet.

De vrouwen in de experimentele groep aten ketogeen. De energie in hun voeding kwam voor 6 procent uit koolhydraten, voor 19 procent uit eiwit, voor 55 procent uit vet en voor 20 procent uit supplementen met MCTs. De onderzoekers gebruikten een product van het Nederlandse Nutricia. [nutriciamedischevoeding.nl]

Resultaten
Beide groepen verloren lichaamsvet, misschien als gevolg van de bestraling. Het vetverlies was echter groter in de ketogroep. In die groep verloren de vrouwen bijna 7 kilo vet - maar geen vetvrije massa.


Koolhydraatarm dieet beschermt vrouwen met borstkanker tijdens chemotherapie


De vrouwen in de ketogroep hadden minder triglyceriden en meer van het 'goede cholesterol' HDL in hun bloed dan de vrouwen in de andere groep. Daar stond echter tegenover dat bij de vrouwen in de ketogroep de spiegel van het 'slechte cholesterol' LDL hoger was.

Belangrijker zijn uiteraard de overlevingskansen van de vrouwen. Toen de drie maanden voorbij waren, was veertig procent van de vrouwen in de controlegroep overleden. Van de vrouwen in de ketogroep was toen nog iedereen in leven.


Koolhydraatarm dieet beschermt vrouwen met borstkanker tijdens chemotherapie


Bijwerkingen
Het ketodieet had geen onoverkomelijke bijwerkingen. Wel hadden de vrouwen moeite om zich aan een dieet zonder "carbohydrate-containing foods such as fruits, milk, breads, rice, and sweets" te houden, en voelden ze zich de eerste weken verzwakt en hongerig.

Conclusie
"A MCT-based ketogenic diet [...] can improve the biochemical parameters and body composition in favor of disease treatment in patients with locally advanced and metastatic breast cancer", resumeren de onderzoekers.

"A ketogenic diet can also improve the overall survival in neoadjuvant patients."

Bron:
Nutr Cancer. 2020;72(4):627-34.

Meer:
Ketogeen dieet pakt goed uit bij bestraling kankerpatiënten (13-3-2018)
Eiwitrijk en koolhydraatarm dieet beschermt tegen kanker in dierstudie (5-9-2011)
Dierstudie: koolhydraatarm dieet beschermt tegen prostaatkanker (15-11-2007)


Ook als een koolhydraatarm dieet je niet slanker maakt, maakt het je toch gezonder Ook als een koolhydraatarm dieet je niet slanker maakt, maakt het je toch gezonder Versleten gewrichten? Een koolhydraatarm dieet helpt

Ook als een koolhydraatarm dieet je niet slanker maakt, maakt het je toch gezonder
Ook als je er geen grammetje lichaamsvet door kwijtraakt, maakt een koolhydraat arm dieet je gezonder.

Ketodieet brengt immuunsysteem in stelling tegen griepvirus
Volgens een dierstudie van de universiteit van Yale activeert een koolhydraatarm dieet een bijzonder type immuuncel dat virussen buiten de deur helpt houden.

Versleten gewrichten? Een koolhydraatarm dieet helpt
Heb je last van pijnlijke en versleten gewrichten? Je kunt dat probleem verzachten door de hoeveelheid koolhydraten in je voeding drastisch te verminderen. Humane studie.