Opgeladen: 13-3-2018
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Ketogeen dieet
Translation: Ketogenic diet during radiotherapy: cancer patients build muscle mass (14-3-2018)

Ketogeen dieet pakt goed uit bij bestraling kankerpatiënten

Kankerpatiënten die bestraald worden reageren goed op een koolhydraatarm of ketogeen dieet. Ze vallen een beetje af, maar de verloren kilo's komen op het conto van de vetmassa, niet de spiermassa. Die neemt, ondanks de radioactieve straling, zelfs een beetje toe. Dat blijkt uit een kleine en verkennende humane studie, die Duitse radiotherapeuten in 2016 publiceerden in BMC Research Notes. De onderzoekers vermoeden dat een ketogeen dieet bestraling bovendien effectiever maakt.

Studie
Voor mensen met een gevorderde vorm van kanker is spiermassa van levensbelang. Als die spiermassa - als gevolg van de ziekte en de behandeling - afneemt, dan verminderen ook hun overlevingskansen. Vandaar dat oncologen steeds vaker experimenteren met beweging en voeding, in de hoop daarmee dat ze een aanpak vinden die spieren beschermt.

Rainer Klement, een radiotherapeut die is verbonden aan het Duitse Leopoldina Hospital Schweinfurt, is zo'n oncoloog. Hij publiceerde samen met Reinhart Sweeney zes case studies van patiënten die bestraald werden, en tegelijkertijd hun inname van koolhydraten reduceerden tot minder dan 50 gram per dag.

Klement hoopt dat een ketogeen dieet niet alleen de lichaamssamenstelling van zijn patiënten beschermt, maar ook hun gezondheid in het algemeen. Dierstudies en kleine humane studies suggereren dat een ketogeen dieet gezonde cellen tegen antikankermedicijnen en bestraling beschermt, maar kankercellen juist gevoeliger maakt. [Nutr Metab (Lond). 2011 Oct 26;8:75.] [Cancer Biol Med. 2014 Sep;11(3):145-61.] [Cancer Metastasis Rev. 2014 Mar;33(1):217-29.]

Resultaten
Twee patiënten - nummer 2 en 4 - hadden een pacemaker. Daardoor konden de onderzoekers, die voor de bepaling van de lichaamssamenstelling bioimpedantiemetingen gebruikten, niet bepalen hoeveel vet- en spiermassa ze hadden. En dan was er ook nog patiënt nummer 5, die halverwege stopte met het ketogeen dieet.

De metingen bij de overgebleven patiënten geven echter aan dat de vetmassa [FM] afnam, maar de vetvrije massa [FFM] - en dus ook de spiermassa - niet. De vetvrije massa nam zelfs met enkele kilo's toe...


Ketogeen dieet pakt goed uit bij bestraling kankerpatienten


Toen de onderzoekers hun artikel schreven, waren 5 van de 6 patiënten nog in leven. Bij hen sloeg de behandeling aan, bij patiënt 5 niet. Hij overleed.

Conclusie
"We presented a variety of prospectively collected measurements on the first six consecutive patients that undertook a ketogenic diet during radiotherapy treatment in our clinic within a busy community hospital", schrijven de onderzoekers. "No serious diet-related side effects occurred, and subjective feeling on the diet was rated as good."

"Ketosis was not as pronounced as it is usually reported for protein- or calorically restricted ketogenic diets, and blood sugar levels did not decrease significantly. This might indicate problems with either compliance or prescribed diet composition [...]."

"Importantly, although significant weight loss occurred in some patients, our bioimpedance analysis data indicate that weight loss was mainly due to fat mass loss."

Bron:
BMC Res Notes. 2016 Mar 5;9:143.

Meer:
Eiwitrijk ketogeen dieet beschermt tegen kanker in dierstudie (5-9-2011)
Dierstudie: ketogeen dieet beschermt tegen prostaatkanker (15-11-2007)


Vecht je tegen kanker? Ga op tijd naar bed

In combinatie met andere vormen van lichaamsbeweging vergroot krachttraining de overlevingskans van kankeroverlevers

Elke intensieve trainingssessie is een chemo light

Vecht je tegen kanker? Ga op tijd naar bed
Een slaappatroon waarbij mensen naar bed gaan als ze nog niet moe zijn, of juist wakker blijven als hun lichaam toe is aan slaap, maakt dat het lichaam minder goed in staat is om kankercellen te bevechten.

In combinatie met andere vormen van lichaamsbeweging vergroot krachttraining de overlevingskans van kankeroverlevers
Krachttraining vergroot de overlevingskansen van mensen die in het verleden zijn behandeld voor kanker. Maar dan moeten die mensen wel relatief veel wandelen, joggen of aan andere aerobe vormen van lichaamsbeweging doen.

Elke intensieve trainingssessie is een chemo light
Elke keer dat mensen intensief bewegen, maakt hun lichaam stoffen aan die kankercellen doden.