Opgeladen: 23-7-2017
Opgeborgen in: Kanker, Kanker & beweging, Borstkanker
Translation: Every intensive training session is a chemo lite (8-9-2017)

Elke intensieve trainingssessie is een chemo light

Elke keer dat mensen intensief bewegen, maakt hun lichaam stoffen aan die kankercellen doden. Het effect van een enkele sessie is beperkt, maar het totale effect van een leefstijl waarbij mensen jaren achtereen enkele keren per week intensief bewegen is waarschijnlijk aanzienlijk. Dat ontdekten bewegingswetenschappers van de universiteit van Kopenhagen.

Studie 1
De onderzoekers experimenteerden met bloedmonsters van vrouwen die werden behandeld voor borstkanker. De vrouwen trainden gedurende een half jaar 1 keer per week intensief, en deden toen aan kracht- en cardiotraining. Voordat de training begon en na een half jaar, namen de onderzoekers bloed af. De laatstgenoemde bloedafname vond enkele dagen na de laatste training plaats.

De onderzoekers stopten estradiolgevoelige borstkankercellen [MCF-7] en hormoonongevoelige borstkankercellen [MDA-MB-231] bij de bloedmonsters. De cellen groeiden net zo goed in bloed van voor de trainingsperiode als daarna.

Studie 2
De onderzoekers lieten een groep vrouwen onder begeleiding een fitnesstraining afwerken, met een deel krachttraining en een deel cardiotraining. Voor de workout en vlak daarna namen ze bloedmonsters af, en stopten daar MCF-7 en MDA-MB-231-cellen in.

In het bloed van vlak na de workout nam de levensvatbaarheid van beide celtypes af.


Elke intensieve trainingssessie is een chemo lightIn het bloed van de vrouwen, dat pal na de workout was afgenomen, was vooral de concentratie adrenaline, nor-adrenaline en interleukine-6 [Il-6] fors verhoogd. Daarnaast vonden de onderzoekers ook een verhoging van de concentratie interleukine-8 [Il-8] en TNF-alpha.


Elke intensieve trainingssessie is een chemo lightAdrenaline en nor-adrenaline zijn pephormonen, Il-6, Il-8 en TNF-alpha zijn ontstekingsfactoren. Het is niet gezond als er continu veel ontstekingsfactoren in je lichaam circuleren, maar tijdelijke pieken laten het immuunsysteem beschadigd weefsel repareren, en ziektekiemen en kankercellen aanvallen.

Conclusie
"Here, we present data from 'real-life' clinical rehabilitation settings, demonstrating that systemic changes, occurring immediately during performance of a 2 h exercise bout, have inhibitory effects on breast cancer viability in the two tested breast cancer cell lines", resumeren de Denen. "Contrary, systemic adaptations to 6 months of training did not translate into enhanced breast cancer control."

"With this, we propose that the acute transient changes in humoral factors during each exercise bout drive the positive effects of exercise on breast cancer outcome, rather than the systemic adaptations seen with training over time."

"Accordingly, future research should focus on detailed characterization of these systemic changes occurring during acute exercise, aiming to identify potential exercise-induced anti-oncogenic factors and to establish how these are regulated by different modes of exercise."

Bron:
Breast Cancer Res Treat. 2016 Oct;159(3):469-79.

Meer:
Borstkanker overleefd? Half uur lichaamsbeweging per dag halveert sterftekans, zegt interventiestudie (12-6-2017)
Fitheid halveert kans op kanker (22-5-2017)
Een uur lichaamsbeweging per dag reduceert de sterftekans van de kankeroverlever (4-4-2017)


Bewegen moet standaardbehandeling bij kanker worden

Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert je kansen

Beetje bewegen en gezond eten halveren sterftekans na borstkanker

"Bewegen moet standaardbehandeling bij kanker worden"
"Als er een kankermedicijn op de markt zou komen dat net zo goed zou werken als beweging, zou het op de voorpagina van de krant staan."

Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert je kansen
Vrouwen met borstkanker die chemotherapie ondergaan kunnen hun kansen vergroten als ze tijdens hun behandeling sporten.

Beetje bewegen en gezond eten halveren sterftekans na borstkanker
Vrouwen met borstkanker vergroten hun overlevingskansen als ze meer groenten en fruit eten en elke dag een half uur bewegen.