09.04.2012

Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert kansen kankerpatiënten

Vrouwen met borstkanker die chemotherapie ondergaan kunnen hun kansen vergroten als ze tijdens hun behandeling sporten. Die conclusie kun je trekken uit een kleine studie, die oncologen van de University of Texas publiceerden in Breast Cancer: Basic and Clinical Research.

Kanker en lichaamsbeweging
Lichamelijke activiteit vermindert niet alleen de kans op kanker. Als je eenmaal kanker hebt, dan verhoogt een leefstijl met veel fysieke activiteit je overlevingskansen. Er is voor zover we weten geen bovengrens van fysieke activiteit: hoe actiever je bent, des te groter is de kans dat je je kanker zult overleven.

Op basis van de studies zou je zelfs verwachten dat lichaamsbeweging kankerpatiënten kan helpen om met goed resultaat door hun chemotherapie heen te komen. Lichaamsbeweging zou chemotherapie effectiever kunnen maken, en beperkt waarschijnlijk ook de bijwerkingen van de medicatie. Maar voordat je zoiets kunt beweren moet je het onderzoeken. En dat is precies wat de Texanen hebben gedaan.

Studie
De onderzoekers deden een experiment met 10 vrouwen, die werden behandeld voor estradiolgevoelige borstkanker. De vrouwen waren gemiddeld 55 jaar oud, te dik en hadden een tumor van minstens 3 cm. Voor de rest waren ze, afgezien van hun kanker, gezond.

De vrouwen kregen chemotherapie, en werden behandeld met adriamycin, cyclophosphamide en taxol.

De helft van de vrouwen trainde vanaf de eerste week van hun chemokuur drie keer per week in bootcamp-stijl. Dat ging door totdat na 4-6 maanden de chemotherapie was afgelopen.

De trainingen bestonden uit jumping jacks, running-in-place en krachttraining voor het onder- en bovenlichaam met elastische banden en gewichten tot 3 kg. De trainers lieten de vrouwen de grenzen van hun uithoudingsvermogen opzoeken, maar die niet overschrijden.

De andere helft van de vrouwen trainde niet.

Resultaten
Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert je kansen
Toen de onderzoekers de vrouwen onderzochten, zagen ze dat de operatief verwijderde tumoren in de bootcampgroep kleiner waren dan in de controlegroep. Bovendien was in de tumoren van alle bootcampvrouwen de concentratie van het eiwit Ki-67 afgenomen.

Ki-67 [ruimtelijke structuur hiernaast] is een merker voor kanker. Hoe hoger de concentratie in je lichaam, des te harder groeien de tumoren.

Veel vrouwen die worden behandeld voor borstkanker worden dikker, en hun gewonnen kilo's bestaan bijna uitsluitend uit vet. Kilo's lichaamsvet verminderen volgens studies de overlevingskansen van kankerpatiënten. Bij de bootcampvrouwen nam de BMI echter met bijna 3 punten af.


Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert je kansen


Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert je kansen


Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert je kansen


Conclusie
"The results from this pilot study are promising, and support the use of and feasibility of exercise regimens in the neoadjuvant setting", concluderen de onderzoekers. "Exercise may be a potentially useful tool for impacting tumor biology, in addition to the known quality of life improvements."

Bron:
Breast Cancer (Auckl). 2012;6:39-46.

Meer:
Uur wandelen per dag verhoogt overlevingskans darmkankerpatiënten (9-4-2012)
Beetje bewegen en gezond eten halveren streftekans na borstkanker (12-6-2010)