Opgeladen: 12-6-2017
Opgeborgen in: Kanker, Kanker & beweging, Borstkanker
Translation: No translation yet

Borstkanker overleefd? Half uur lichaamsbeweging per dag halveert sterftekans, zegt interventiestudie

Het effect van een leefstijl met veel lichaamsbeweging op de overlevingskansen van vrouwen die borstkanker hebben overleefd is net zo groot als de epidemiologische studies deden vermoeden. Australische onderzoekers hebben de resultaten van een interventiestudie gepresenteerd op een congres.

Epidemiologie versus interventie

Er zijn al veel, heel veel studies die aantonen dat beweging niet alleen de kans op het krijgen van kanker verlagen, maar ook de overlevingskansen van kankerpatiënten verhogen. Het probleem met het gros van die studies is dat ze epidemiologisch zijn: onderzoekers volgen grote groepen mensen, waarvan ze de leefstijl kennen, jarenlang door de tijd, en pluizen vervolgens uit welke leefstijlfactor welk effect heeft.

Met epidemiologisch onderzoek kun je uitstekend verbanden opsporen, maar weet je vaak niet zeker hoe die verbanden in elkaar steken. Als kankeroverlevers langer leven naarmate ze meer bewegen, komt dat dan omdat beweging beschermt? Of zijn kankerpatiënten met een gezonder immuunsysteem of een andere fysiologische eigenschap die hun overlevingskansen verhogen, gewoon lichamelijk actiever?

Je weet pas zeker dat lichaamsbeweging de perspectieven van kankeroverlevers verbetert als je een groep overlevers laat bewegen, een andere groep niet, en na een aantal jaren kijkt hoe het die groepen is vergaan. Zo'n studie noem je een interventiestudie, het tijdens het congres in Chicago hebben Australische onderzoekers zo'n interventiestudie gepresenteerd.

Beweging en borstkanker
Sandra Hayes, een Australische onderzoeker die is verbonden aan Queensland University of Technology, presenteerde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology in Chicago een onderzoek waaraan iets meer dan driehonderd borstkankerpatiënten meewerkten.

Acht weken nadat hun behandeling was voltooid, vertelde Hayes 206 vrouwen over de voordelen van beweging. Als ze 6 dagen per week een half uur in een fiks tempo zouden wandelen - of een equivalent van die hoeveelheid lichaamsbeweging in hun leefstijl zouden incorporeren - zouden ze mogelijk hun kansen vergroten, kregen de vrouwen te horen. Meer bewegen mocht natuurlijk ook. Graag zelfs. Hoe meer beweging, hoe beter.

De meeste vrouwen kozen voor wandelen, en volgden gedurende 8 maanden een programma, waarbij de overlevers streefden naar 180 minuten lichaamsbeweging per week. Veel van hen bleven daarna bewegen.

Een controlegroep van 130 andere, en vergelijkbare vrouwen met borstkanker kreeg geen bewegingsadvies.


Borstkanker overleefd? Half uur lichaamsbeweging per dag halveert sterftekans, zegt interventiestudieDoor de bank genomen volgde Hayes haar proefpersonen zo'n 8 jaar.

Lichaamsbeweging verminderde de totale sterftekans met 55 procent, en de kans op terugkeer van de borstkanker met 34 procent.

Binnenkort meer.

Bron:
J Clin Oncol 35, 2017 (suppl; abstr 10067).

Meer:
Zalm, makreel en andere vette vis verbeteren kansen na borstkanker (4-6-2017)
Spiermassa sleutelfactor in overleving bij ongeneeslijke vorm van borstkanker (28-2-2017)
Dieet met lage ontstekingswaarde beschermt tegen borstkanker (4-4-2016)


Matig-intensieve beweging verhoogt overlevingskansen bij borstkanker

Na borstkanker blijven vrouwen aantrekkelijk en gezond door krachttraining

Lichaamsbeweging verlaagt oestrogeenspiegel

Matig-intensieve beweging verhoogt overlevingskansen bij borstkanker
Vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker halveren hun sterftekans als ze elke dag minstens een half uur matig-intensief bewegen. Epidemiologie.

Na borstkanker blijven vrouwen aantrekkelijk en gezond door krachttraining
Hormoontherapie na borstkanker zorgt voor spierverlies en een toename van de vetmassa in de middensectie. Een bescheiden vorm van krachttraining steekt daar een stokje voor.

Lichaamsbeweging verlaagt oestrogeenspiegel
Hoe meer je beweegt, hoe minder oestrogenen circuleren in je lichaam. Onderzoek onder vrouwen van 40-72 jaar.