Opgeladen: 14-11-2015
Opgeborgen in: Preventie van kanker, Kanker & beweging
Translation: Physical activity lowers oestrogen levels (25-12-2015)

Lichaamsbeweging verlaagt oestrogeenspiegel

Hoe meer je beweegt, hoe minder oestrogenen circuleren in je lichaam. Dat schrijven biostatistici van de University of Maryland in Medicine & Science in Sports & Exercise. De onderzoekers ontdekten het verband tussen oestrogenen en lichaamsbeweging toen ze 452 vrouwen van 40-72 jaar bestudeerden.

Studie
De onderzoekers lieten de studiedeelnemers zeven dagen een accelerometer dragen, zodat ze konden inschatten hoeveel minuten per dag de vrouwen bewogen of zaten. De vrouwen waren post-menopausaal en gebruikten geen synthetische hormonen.

Toen de zeven dagen voorbij waren, bepaalden de onderzoekers hoeveel estradiol en estradiolmetabolieten er in de urine van de vrouwen zaten. Die concentraties correleren met de concentraties in het bloed.

Resultaten
De te meer de vrouwen hadden bewogen (hoe meer counts per minuut de accelerometers hadden geregistreerd), des te minder estradiol en estrone de onderzoekers aantroffen. Lichaamsbeweging vermindert dus de concentratie oestrogenen in het lichaam.


Lichaamsbeweging verlaagt oestrogeenspiegel


Lichaamsbeweging verlaagt oestrogeenspiegel


Zitten heeft het tegenovergestelde effect. Hoe meer minuten de vrouwen dagelijks zaten, hoe meer estradiol en estrone vonden de onderzoekers in hun urine. Dat zie je hierboven.

Hoe beweging de hoeveelheid estradiol en estrone verlaagt, vertelt de tabel hieronder. Lichaamsbeweging verhoogde de verhouding tussen de hoeveelheid gemetaboliseerde - en dus minder actieve analogen van estradiol en estrone - en de hoeveelheid niet-gemetaboliseerde estradiol en estrone in de urine.


Lichaamsbeweging verlaagt oestrogeenspiegel


Lichaamsbeweging activeert kennelijk de enzymen die estradiol en estrone metaboliseren - en neutraliseren. Hoe het metabolisme van estradiol en estrone er in grote lijnen uitziet zie je hieronder.


Lichaamsbeweging verlaagt oestrogeenspiegel


Conclusie
De conclusie denken dat hun bevindingen vooral interessant zijn voor vrouwen die hun kans op borstkanker willen verminderen, maar wellicht zijn de nieuwe inzichten ook relevant voor mannen die de hoeveelheid oestrogenen in hun lichaam willen verlagen.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2016 Mar;48(3):439-48.

Meer:
Beetje bewegen en gezond eten vergroten overlevingskansen na borstkanker (12-6-2010)


Pau d'arco versnelt afbraak oestrogeen
In vitro-studie.

Anacardic acid: het antioestrogeen in cashewnoten
Ook in vitro.

Curcumin is een mild antioestrogeen
Jazeker. Nog een in vitro-studie.