30.05.2012

Matig-intensieve beweging verhoogt overlevingskansen bij borstkanker

Vrouwen die zijn behandeld voor borstkanker halveren hun sterftekans als ze elke dag minstens een half uur matig-intensief bewegen. Dat ontdekten Amerikaanse epidemiologen van het Fred Hutchinson Cancer Research Center. Intensief bewegen verhoogde de overlevingskansen van de vrouwen echter niet.

Lichaamsbeweging vermindert niet alleen de kans dat gezonde mensen kanker krijgen. Ook bij mensen die al kanker hebben verhoogt lichaamsbeweging de kansen op overleving. Daarover is geen discussie meer.

Wat nog wel onduidelijk is, is welk type beweging de meeste bescherming biedt. De onderzoekers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center keken in hun studie, die tussen twee haakjes in 2008 verscheen in Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, naar de intensiteit van de beweging.

De onderzoekers volgden 4482 vrouwen van 20-79 jaar, waarbij artsen tussen 1998 en 2001 borstkanker hadden ontdekt, gedurende 6 jaar. De onderzoekers zagen dat de kans op sterfte bij de vrouwen lager was naarmate de vrouwen meer bewogen.

Intensieve inspanning beschermde echter niet - maar verhoogde de kans op sterfte trouwens ook niet. Als je de tabel hieronder oppervlakkig bekijkt denk je misschien dat intensieve beweging de kans op sterfte ietsiepietsie verhoogt, maar de p is zo idioot hoog dat er helemaal geen verband tussen intensief bewegen en sterfte is.

Matig-intensieve beweging beschermde daarentegen wel. Als je beweging uitdrukt in wandelen, dan verhoogden elke honderd minuten wandelen per week de overlevingskansen van de vrouwen met 15 procent.


Klik voor grotere figuurMatig-intensieve beweging verhoogt overlevingskansen bij borstkanker


Waarom intensieve lichamelijke activiteit niet beschermt weten de onderzoekers niet. Ze besteden er in hun artikel ook geen aandacht aan.

"Until more information is available, it may well be a benefit for women with breast cancer to follow guidelines provided by the American Cancer Society recommending at least 30 min of moderate physical activity at least 5 days a week to maintain a healthy lifestyle", besluiten de onderzoekers.

Bron:
Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2008 Feb;17(2):379-86.

Meer:
Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert je kansen (9-4-2012)
Beetje bewegen en gezond eten vergroot overlevingskansen na borstkanker (12-6-2010)