Opgeladen: 28-2-2017
Opgeborgen in: Kanker
Translation: Muscle mass is key factor in surviving incurable cancer (29-4-2017)

Spiermassa sleutelfactor in overleving bij ongeneeslijke vorm van kanker

Als je ooit een ongeneeslijke vorm van kanker zult krijgen, dan zal je spiermassa bepalen hoeveel jaren je nog kunt leven. Bovendien zullen je spieren meebepalen hoe goed je lichaam in staat zal zijn om de levensverlengende chemokuren te verdragen. Dat schrijven Amerikaanse oncologen in Clinical Cancer Research.

Studie
De onderzoekers bestudeerden 40 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar, met een uitgezaaide en ongeneeslijke vorm van borstkanker. De artsen probeerden met chemobehandelingen - de vrouwen kregen taxanen - de progressie van de kanker te vertragen, en daarmee de levensduur van de vrouwen te verlengen.

Volgens scans had zestig procent van de vrouwen sarcopenia. Dat is de medische term voor het verlies van spieren en kracht door verouderingsprocessen en kanker.

Resultaten
De studiedeelnemers met sarcopenia [Sarcopenic] kwamen beduidend vaker in de problemen door de chemokuren dan de studiedeelnemers die nog over een redelijke hoeveelheid spiermassa beschikten [Normal]. De proefpersonen met weinig spiermassa hadden bijvoorbeeld vaker last van ernstige of levensbedreigende bijwerkingen van de chemokuur [Grade 3-4 toxicity] en belandden vaker door de bijwerkingen van de chemo in het ziekenhuis [Hospital].


Spiermassa sleutelfactor in overleving bij ongeneeslijke vorm van kanker


Spiermassa sleutelfactor in overleving bij ongeneeslijke vorm van kanker


De spiermassa van de proefpersonen voorspelde ook hun overlevingskansen. Alle studiedeelnemers met sarcopenia waren een jaar na het begin van de chemokuren overleden. Bij de vrouwen met een normale spiermassa was 2 jaar nadat de chemokuren waren begonnen nog 20 procent in leven.

Conclusie
De onderzoekers trekken twee conclusies uit hun studie. De ene is dat oncologen preciezer kunnen berekenen hoeveel kankerremmers ze bij een chemokuur toedienen als ze uitgaan van de spiermassa. Daardoor kunnen chemokuren effectiever worden, en minder bijwerkingen hebben.

De andere conclusie ligt voor de hand. "Understanding the importance of sarcopenia and body composition in patients with cancer also highlights the need fortimely interventions to increase or prevent further loss of muscle mass during treatment and in survivorship", schrijven de onderzoekers. "Intervention research to date has focused on exercise, vitamin D and omega 3 fatty acid dietary supplementation."

Bron:
Clin Cancer Res. 2017 Feb 1;23(3):658-65.

Meer:
Bodybuilderfysiek vermindert kans op dodelijke hartaanval en kanker (11-1-2015)
Met meer spieren leef je langer (4-9-2012)
Mediteren beschermt tegen kanker en hartaanval (18-2-2009)


Dankzij irisin beschermt beweging tegen kanker

'Bewegen moet standaardbehandeling bij kanker worden'

Krachttraining en cardio tijdens de chemokuur

Dankzij irisin beschermt beweging tegen kanker
Als je de leeftijd van de uitzonderlijk sterken hebt bereikt, gaat je immuunsysteem elk jaar een beetje belabberder functioneren. Maar niet als je traint met gewichten.

'Bewegen moet standaardbehandeling bij kanker worden'
En als Ed Giovannucci dat zegt, dan is dat zo.

Krachttraining en cardio tijdens de chemokuur
Tien jaar geleden vertelden artsen kankerpatiënten nog dat ze het vooral rustig aan moesten doen, en zich niet teveel moesten inspannen. Die tijd is voorbij.