04.09.2012

Met meer spieren leef je langer

Naarmate 65-plussers meer spiermassa hebben is hun kans op overlijden kleiner. Lean body mass beschermt als de jaartjes gaan klimmen. Dat rapporteerden onderzoekers van Umea University in Zweden in Age and Ageing.

Studie
De Zweden gebruikten gegevens van 921 mannen en vrouwen van 65-89 jaar, die ze vanaf 1991 hadden verzameld. De onderzoekers bepaalden de lichaamssamenstelling van de mannen en vrouwen omdat ze onderzoek deden naar naar botontkalking. Halverwege 2009 achterhaalden de onderzoekers welke mannen en vrouwen nog in leven waren. Vervolgens keken ze of ze een verband konden vinden tussen overleving en lichaamssamenstelling.

Resultaten
De tabel hieronder vat de samenhangen samen. Bij de vrouwen was in de eerste plaats de kans op sterfte kleiner naarmate hun lean body mass - en dus ook de spiermassa - hoger was, maar ook vetmassa beschermde. Vooral het gynoïde vet lijkt te beschermen. Dat is het vet op de plaatsen waar je bij vrouwen vet verwacht, zoals op de heupen. Mensen met relatief veel gynoid vet hebben een peervormig lichaam.


Met meer spieren leef je langer


Ook bij de mannen verlaagde de lean body mass de kans op sterfte. Wat de hoeveelheid vet betreft lijkt het er op dat er bij mannen zoiets als een optimum bestaat. Mannen met heel weinig vet hebben een verhoogde sterftekans, net als mannen met heel veel vet. Of die optimale hoeveelheid lichaamsvet nu op een typisch mannelijke plaats - en dan heb je het dus over abdominal fat - zit of niet, dat maakt bij de mannen nauwelijks uit.

Als de Zweden het bij het rechte eind hebben, dan zou je toch verwachten dat krachttraining het leven verlengt?

Bron:
Age Ageing. 2012 Sep;41(5):677-81.

Meer:
Spierkracht beschermt tegen kanker (10-10-2009)
Met een dun middel leef je langer (15-9-2008)