Opgeladen: 9-1-2018
Opgeborgen in: Krachttraining, Langer leven
Translation: The muscles you are growing now may save your life later (10-1-2018)

De spieren waarvoor je nu traint kunnen straks je leven redden

Als je ooit een zware operatie moet ondergaan, dan bepaalt je spiermassa mee of je complicaties krijgt - en of je die ingreep overleeft. Dat blijkt uit het proefschrift van arts-onderzoeker en chirurg in opleiding Jeroen van Vugt, die op 20 december 2017 promoveerde aan het Erasmus MC.

Complicaties
Van Vugt bestudeerde onder meer de gegevens van 206 mensen met een agressieve variant van darmkanker. De patiënten moesten een operatie ondergaan, en 44% procent van hen had volgens scans - als gevolg van hun leeftijd, leefstijl en ziekte - zoveel spiermassa verloren dat artsen spreken van sarcopenia of ouderdomsspierzwakte.

In die laatstgenoemde groep leken complicaties na de operatie vaker voor te komen, en moesten de artsen 2.1 keer vaker een tweede keer opereren dan bij de patiënten moet een gezonde hoeveelheid spiermassa.


De spiermassa waarvoor je nu traint kan straks je leven redden


Overleving
In een andere deelstudie volgde Van Vugt een groep van 816 darmkankerpatiënten, waarbij artsen de aangetaste delen hadden verwijderd. De gemiddelde leeftijd van de studiedeelnemers was ongeveer 70 jaar.

Met scans bepaalde Van Vugt zowel de spiermassa als de spierkwaliteit [muscle density] van de patiënten. Als door inactiviteit in het spierweefsel de hoeveelheid samentrekkende spiervezels afneemt en die van lichaamsvet toeneemt, neemt de muscle density af.

Er was een tendens dat de patiënten met weinig spiermassa na de chirurgische ingreep vaker overleden dan de patiënten met veel spiermassa, maar er was geen sprake van een statistisch significant verschil.


De spiermassa waarvoor je nu traint kan straks je leven redden


De spiermassa waarvoor je nu traint kan straks je leven redden


De studiedeelnemers met een relatief hoge muscle density hadden grotere overlevingskansen dan de studiedeelnemers met een lage muscle density, zie je hierboven. En dat verschil was wel statistisch significant.

In weer een ander deelonderzoek verzamelde Van Vugt eerder gepubliceerde studies naar het verband tussen de spiermassa aan de ene kant en de overlevingskansen van mensen die een levertransplantatie hadden moeten ondergaan aan de andere kant.

En jawel: ook in die studies verhoogde een relatief hoge spiermassa de kans op overleving.


De spiermassa waarvoor je nu traint kan straks je leven redden


Conclusie
"Natuurlijk hangt het verlies van spiermassa samen met de ziekte die deze mensen hebben", zegt Van Vugt in een persbericht. [erasmusmc.nl 15 december 2017] "Maar de conditie die zij hebben voordat ze ziek worden, is waarschijnlijk ook van invloed. Voldoende beweging, gezonde voeding en gezond gewicht zijn dus niet alleen belangrijk om gezond te blijven, maar ook om beter bestand te zijn tegen ziekten."

Bron:
Van Vugt, J.L.A. (2017, December 20). The impact of low skeletal muscle mass in abdominal surgery. Erasmus University Rotterdam.

Meer:
Spiermassa sleutelfactor in overleving bij ongeneeslijke vorm van kanker (28-2-2017)
Spiermassa verlengt het leven (2-6-2014)
Met meer spieren leef je langer (4-9-2012)


Bodybuilderfysiek - breed in de schouders, dun middel - vermindert kans op dodelijke hartaanval en kanker

Houd je spiermassa op peil, en leef langer

Grote biceps en triceps? Een teken van gezondheid, meneer...

Bodybuilderfysiek - breed in de schouders, dun middel - vermindert kans op dodelijke hartaanval en kanker
Mannen met veel spieren en een slanke taille leven langer dan mannen met weinig spieren en een wijd middel.

Houd je spiermassa op peil, en leef langer
Als je gezond stokoud wilt worden, zorg er dan voor dat je spiermassa op peil blijft. Als de jaren gaan klimmen beschermt spiermassa tegen sterfte.

Grote biceps en triceps? Een teken van gezondheid, meneer...
Hoe groter de armomvang van mannen, hoe kleiner hun kans op overlijden.