15.10.2012

Krachttraining en cardio tijdens de chemokuur

Tien jaar geleden vertelden artsen kankerpatiënten nog dat ze het vooral rustig aan moesten doen, en zich niet teveel moesten inspannen. Ziekelijke en chronische vermoeidheid is immers een groot probleem onder mensen met kanker. Tegenwoordig vertellen artsen kankerpatiënten echter dat ze juist in beweging moeten blijven. Deense onderzoekers joegen patiënten tijdens hun chemokuur zelfs de sportschool in. Met goede resultaten. De patiënten voelden zich stukken energieker - en werden nog fitter en sterker ook.

Bewegen tegen kanker
Inmiddels was je er al aan gewend dat wetenschappers als de epidemioloog Edward Giovannucci vinden dat lichaamsbeweging een standaardbehandeling bij kanker moet worden. Of dat artsen kankerpatiënten die hun chemokuren en bestralingen achter de rug hebben laten trainen in een gym, zodat ze sneller herstellen en sneller weer aan werk kunnen. Maar aan het idee dat kankerpatiënten soms letterlijk met een infuus in de arm al onder het ijzer gaan moet je misschien wennen.

Toch werkt het, weten we nu officieel. In augustus 2012 publiceerden onderzoekers van de University of New Mexico de grootste overzichtsstudie naar het effect van beweging tijdens de behandeling van kanker tot nu toe. [Cochrane Database Syst Rev. 2012 Aug 15;8:CD008465.] In die studie brachten de onderzoekers de gegevens van 56 trials samen, en analyseerden ze opnieuw. Hun conclusie: beweging in de vorm van fietsen, krachttraining, yoga of qigong verbetert de kwaliteit van leven, vermindert de vermoeidheid en verbetert het lichamelijk en sociaal functioneren. De inspanning moet wel een beetje intensief zijn. Lichte training werkt ook, maar matig-intensieve training werkt beter.

Studie
Deense onderzoekers, verbonden aan de University of Copenhagen, publiceerden in 2006 in de Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports een studie waarin ze experimenteerden met een groep patiënten die werden behandeld voor onder meer darmkanker, borstkanker, eierstokkanker en zaadbalkanker. De Denen lieten hun proefpersonen drie keer per week anderhalf uur trainden in een fitnesscentrum. De patiënten deden aan cardiotraining en trainden hun belangrijkste spiergroepen op weerstandmachines.

Resultaten
Hoewel artsen hun lichaam volpompten met celdodende cytostatica en blootstelden aan radioactieve straling, werden deze mensen fitter en sterker. Hun vermogen om zuurstof op te nemen nam toe, net als de maximaalkracht die ze konden ontwikkelen op de leg-press, de chest-press en lat-pulldown.


Krachttraining en cardio tijdens de chemokuur


Krachttraining en cardio tijdens de chemokuur


Chemotherapie en bestraling kunnen leiden tot bijwerkingen als het verliezen van de eetlust, misselijkheid, overgeven, diaree, tintelingen door het beschadigen van zenuwen, lichamelijke vermoeidheid, geestelijke vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn en andere pijn. Op tien van die twaalf bijwerkingen had het programma een positief effect. [Eur J Oncol Nurs. 2006 Sep;10(4):247-62.]

Bron:
Scand J Med Sci Sports. 2006 Oct;16(5):349-57.

Meer:
"Bewegen moet standaardbehandeling bij kanker worden" (21-7-2012)
Bootcamp tijdens chemotherapie verbetert je kansen (9-4-2012)