Opgeladen: 18-9-2020
Opgeborgen in: Plantenextracten, Pijnbestrijding
Translation: Citrus limon extract reduces pain, but does not make you drowsy (19-9-2020)

Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf

Sporters die hun pijngrens willen verleggen hebben een haat-liefde-verhouding met pijnstillers. Ze werken ontegenzeggelijk, maar ze maken ook suf en verminderen de reactiesnelheid. Per toeval stuitten we op een al wat oudere Braziliaanse dierstudie die suggereert dat een extract van de citroenboom pijnprikkels kan reduceren, maar niet suf of traag maakt.

Studie
De onderzoekers gaven muizen niets, of dienden ze via de orale route verschillende doses Citrus limon-olie toe. De onderzoekers gebruikten olie die ze hadden gemaakt van de bladeren van de Braziliaanse Citrus limon-boom. Die bestond voor 53 procent uit limoneen, voor 10 procent uit geranylacetaat en voor 7 procent uit translimoneenoxide.

Voor preciezere informatie over de olie verwijzen we naar de originele publicatie. Hij staat integraal op het web.

Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze ongeveer 400-1200 milligram Citrus limon-olie gekregen.


Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf

Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf


Een uur daarna injecteerden ze de proefdieren met een azijnoplossing. Dat veroorzaakt fikse pijn. Dieren kronkelen dan letterlijk van de pijn. Het is een barbaarse methode om pijn te meten, die gelukkig steeds minder vaak wordt gebruikt.

Resultaten
Citrus limon-olie verminderde het aantal keren dat de muizen kronkelden van pijn [Writhings]. De olie werkte ongeveer net zo goed als morfine. Toen de onderzoekers de proefdieren niet alleen Citrus limon-olie gaven, maar ook naloxon, verdween de pijnstillende werking van Citrus limon-olie grotendeels.


Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf


Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf


Naloxon blokkeert de endorfine-receptoren. Endorfines zijn pijnstillende moleculen die het lichaam zelf aanmaakt, maar pijnstillers als morfine werken via diezelfde receptoren. In Citrus limon-olie zitten kennelijk stoffen die interacteren met de endorfinereceptoren.

De onderzoekers lieten hun muizen, na toediening van Citrus limon-olie, balanceren op een rotarod. Dat is een machine met een ronddraaiende as, die registreert hoe lang het duurt voordat een muis van de as kukelt.

Farmacologen gebruiken een rotarod als ze willen weten of een middel suf of slaperig maakt, of de reactiesnelheid vermindert. Citrus limon-olie had echter geen effect op de tijd dat de muizen op de roterende as konden balanceren. Citrus limon-olie vermindert kennelijk wel de gevoeligheid voor pijn, maar heeft geen nadelig effect op de reactiesnelheid.


Citroenextract reduceert pijn, maar maakt niet suf


Bron:
J Biomed Biotechnol. 2011;2011:678673.

Meer:
Humane studie | Dit is de pijnstillende werking van kratom (17-7-2020)
Palmitoylethanolamide, een natuurlijke pijnstiller zonder bijwerkingen (16-7-2017)
Gember en kurkuma zijn effectieve pijnstillers (12-6-2015)


Gezamenlijke training doet minder pijn Fitheid maakt je beter bestand tegen pijn Minder pijn door visolie

Gezamenlijke training doet minder pijn
Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Oxford uit een experiment waaraan 12 roeiers meewerkten.

Fitheid maakt je beter bestand tegen pijn
Als je leven wordt vergald door pijn, dan zou je kunnen overwegen om te gaan hardlopen, fietsen of roeien.

Minder pijn door visolie
Presteren op hoog niveau doet nu eenmaal pijn, en dus zoeken sporters, goeroes en wetenschappers naar middelen die prestaties verbeteren doordat ze pijn verminderen.