09.02.2015

Gezamenlijke training doet minder pijn

Intensieve lichamelijke training is minder pijnlijk als je die gezamenlijk kunt uitvoeren dan wanneer je dat alleen moet doen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Oxford uit een experiment waaraan 12 roeiers meewerkten.

Studie
De onderzoekers klemden een blood pressure cuff om de bovenarm van de roeiers, en bliezen die net zo ver op totdat de roeiers de pijn te erg vonden worden. Die roeiers waren trouwens mannelijk, en lid van de University of Oxford Boat Club.

Bij een andere gelegenheid lieten de onderzoekers de roeiers eerst 45 min intensief trainen op een ergometer, en bepaalden daarna nog eens hoever ze de blood pressure cuff konden opblazen totdat de roeiers het welletjes vonden.

Resultaten
Bij intensieve training komen endorphins vrij: natuurlijke pijnstillers, die er bovendien voor zorgen dat je jezelf goed voelt. Sommige sporters kunnen zich daardoor zelfs high voelen worden. Vandaar de roeiers vlak na hun workout de onderzoekers toestonden om de blood pressure cuff enkele tientallen mmHg harder op te pompen dan bij de andere meting

De onderzoekers lieten de roeiers onder twee omstandigheden hun workout uitvoeren: individueel [witte deel van de figuur hieronder] en collectief, in een soort gesimuleerde boot [zwarte deel].

De roeiers moesten twee keer individueel roeien, en twee keer collectief.


Gezamenlijke training doet minder pijn


De onderzoekers ontdekten dat de collectieve training de pijngrens verder naar boven verschoof dan de individuele training. Dat betekent waarschijnlijk dat sporters die trainen in een sociaal verband waarschijnlijk net iets makkelijker hun grenzen verleggen dan sporters die individueel trainen.

Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat training in een sociaal verband de aanmaak van endorphins meer stimuleert dan individuele training. Uit ander onderzoek is bekend dat sociale activiteiten als gezamenlijk lachen [Proc Biol Sci. 2012 Mar 22;279(1731):1161-7.] leiden tot een verhoogde aanmaak van endorphins en een verhoogde pijngrens. Dat geldt dus waarschijnlijk ook voor training.

Bron:
Biol Lett. 2010 Feb 23;6(1):106-8.